Корпоратини групи като Lamda Development и Fourlis Trade Estates REIC планират изграждането на т. нар. търговски центрове от "ново поколение", съобщи Еkathimerini. Fourlis' Trade Estates REIC е част от Групата, която държи франчайз правата за Балканите на веригата магазини за мебели IKEA и е основен инвеститор в Sofia Ring Mall. 

След две години на липса на инвестиционна активност в сектора, предизвикана от пандемията и "шока", който тя причини на търговията на дребно, както и драматична промяна в потребителските навици с бързото разпространение на електронната търговия, изглежда, че условията сега се считат за подходящи за реализирането на нови проекти.

Нещо повече, първите големи търговски центрове, разработени в Гърция, и особено в Атина и Солун, вече са на почти две десетилетия, и възрастта им налага обогатяване на начина по-който те се експлоатират. 

Как един търговски център може да пази околната среда

Как един търговски център може да пази околната среда

Инициативи и политики в подкрепа на устойчивия бизнес модел

В този контекст в момента стартират шест нови търговски разработки, три от които са на парцела Elliniko на южния бряг на Атина. Очаква се те да добавят 135 000 кв.м. търговски площи в района на бившето летище и още 169 000 кв.м. в цялата страна.

Тези нови молове имат значителни разлики от своите предшественици, тъй като имат други характеристики. Например кино мултиплексите, които преди 20 години бяха основна част от търговските центрове, вече не са опция.

Търговски център в Швеция ще се превърне във виртуална електрическа централа

Един от най-големите молове в Швеция ще се превърне във виртуална електрическа централа

Той вече е оборудван със слънчеви панели, резервен генератор и резервни батерии