Един от най-големите молове в Швеция може да се превърне в ключов играч на енергийния пазар в Северна Европа.

Във Vala има повече от 200 магазина. Молът съществува от четири десетилетия. Заедно с други големи потребители на електроенергия той сега се готви да стане все по-важен за осигуряване на стабилност на мрежата в момент, когато делът на периодично възобновяемата енергия нараства. Чрез намаляване или увеличаване на потреблението в кратки периоди, съоръженията ще бъдат жизненоважни за поддържане на балансирана мрежа в бъдеще, пише Bloomberg.

Всичкo - от сървърни зали до пунктове за зареждане на електрически автомобили ще участва като виртуални електроцентрали на тези нови пазари Това се породи след като "пенсионирането" на много от старите атомни електроцентрали в Европа през последните няколко години.

Vala вече е оборудван със слънчеви панели, резервен генератор и резервни батерии, които могат да бъдат използвани секунди след като молът е изключен от мрежата. Нито клиентите, нито наемателите не би трябвало да разберат, чрез щракване на светлината или някакъв вид шум при стартиране, че резерватът е активиран, каза техническият директор Фредрик Арвидсон.

"Гъвкавостта вече не е научна фантастика, а работи в реални ситуации", каза Едгър Акснес, главен изпълнителен директор на Tibber AS, цифрова програма, която дава капацитет на шведската мрежа от своите клиенти.

National Grid в Обединеното кралство очаква пазарът му да нарасне с 40% тази година до 2,17 милиарда долара. Миналата седмица шест гигантски батерии Tesla бяха използвани за първи път в Обединеното кралство за осветление.

Пазарът привлече и някои от най-големите комунални услуги в региона. Fortum Oyj се обединява с Bahnhof AB, интернет доставчик, за да достави бързо гъвкаво решение от една от сървърните зали на компанията в Стокхолм.

Затваряне на реактори

Швеция е затворила четири от най-старите си реактори от 2015 г. насам и няколко регионални централи за изкопаеми горива. От друга страна се очаква делът на вятърните централи в Швеция да нарасне с около 50% тази година до 29 тераватчаса и до 45 тераватчаса през 2023 г. Това е около една трета от шведското търсене на електроенергия, според шведската вятърна енергийна Асоциация.

Затварянето заради коронавируса и скокът на вятърната енергия не позволи да се предлагат стимули, като по-изгодни офертите за нови потребители.