Френският производител на автомобилни части AKWEL започва собствено производство в Стара Загора и набира екип от 400 души. Заводът се намира южно от кв. Железник в града, като инвеститорите са закупили сградата и вече са в процес на монтиране на новите машини и наемането на работна ръка, съобщават местните медии.

Служителите, които ще бъдат наети а работа са най-вече хора с техническо образование, машинни оператори и специалисти, които ще могат да влязат бързо в производствения процес. По данни на Община Стара Загора в завода първоначално ще бъдат наети 400 души. Компанията кандидатства за инвеститор "Клас А". Постепенно броят им ще расте.

"За нас е важно, че такава голяма, утвърдена компания предпочете Стара Загора. Съдействахме им при намиране на мястото за производство. Разширяването на производството на AKWEL в Стара Загора е продиктувано от нарастване на поръчките от страна на клиентите им", коментира пред Divident.EU началникът на отдел "Инвестиции" в Община Стара Загора Росица Райкова.

Производство на автомобилни платки в Стара Загора след инвестиция от 15 милиона лева

Производство на автомобилни платки в Стара Загора след инвестиция от 15 милиона лева

Какви работници и специалисти ще бъдат търсени за работа?

Това е първото производство на AKWEL в България. Френската компания е създадена през 1972 година. Към днешна дата разполага с 9500 служители в 37 индустриални производства и 7 представителства в 21 държави на 5 континента по света.

Групата произвежда за автомобилната индустрия продукти като охлаждащи механизми, клапани и сензори, сензори за температура и налягане, подобрения за спирачната ефективност на автомобила и механизми за управление на негативното въздушно налягане при управлението на волана. Сред клиентите на компанията са автомобилни производители като Mercedes, BMW, Nissan, Citroen, Volvo, Jaguar, Land Rover, Ford и Peugeot.

Снимка 308754

Източник: iStock

Нарастващият интерес към Стара Загора

Както Money.bg писа в края на февруари, в Стара Загора предстои и ново производство на платки за автомобилната индустрия. вероятно то ще още този месец, съобщи изпълнителният директор на "Видеотон България" инж. Сашо Съйков. Инвестицията на компанията в строителство и оборудване ще надхвърли 15 милиона лева, като ще бъдат открити и нови работни места.  Ще бъдат търсени работници по монтаж на изделия, строителни работници, инженери инструментална екипировка и конструктори.

След приватизацията някогашният електронен гигант запази абревиатурата ДЗУ. И сега ДЗУ АД е основното дружество в компанията с 99% собственост на "Видеотон". Останалият 1% от ДЗУ е собственост на близо 4000 малки акционери.

Компанията-майка Videoton има 35 завода в Унгария, като с наетите 16 000 работници се нарежда сред най-големите работодатели там. Притежава заводи и развойни бази и в Украйна и Сърбия. Във "Видеотон България" работят около 1500 души.

Нов завод за соларни панели в Стара Загора ще създаде до 800 нови работни места

Нов завод за соларни панели в Стара Загора ще създаде до 800 нови работни места

Новината обяви съсобственикът и изпълнителен директор на "Смарт Енерджи Груп" Тодор Георгиев