Турският лидер в производството на оборудване за заваряване Gedik Holdings, която е доставчик за компании като Ford Mercedes-Benz, както и за енергийния гигант Saudi Aramco, обмисля да инвестира в отварянето на производствена база в Източна Европа.

Първоначалната идея на ръководството на компанията била да огледа пазарите в България и Румъния с тази цел, като засега страната ни е с предимство в тази посока пред северната ни съседка.

Информацията за това идва от публикация на местното издание Habertukr, цитирано от БНР. В него намеренията на фирмата потвърждава нейният председател Хюлия Гедик. 

Плановете за разширяването на производствената мрежа на Gedik, която изнася продуктите си за 90 пазара в света, идва след като фирмата отвори завод в Азербейджан през миналата година.

Това не е първият път, в който България попада в полезрението на производителя за евентуална инвестиция. През пролетта на 2016 година представители на Gedik бяха на посещение у нас.

Тогава на среща с кмета на Кърджали Хасан Азис Хюлия Гедик потвърди, че планира да открие завод за производство на електроди за заваряване в града. От ръководството на компанията обявиха, че базата им може да бъде с площ от 2000 квадратни метра.

Създадената през 1963 година Gedik Holdings произвежда спирателни кранове, заваръчни и режещи машини, както и други индустриални съоръжения. Също така тя управлява фонд, който инвестира в различни сектори, включително в строителството, минната индустрия и енергетиката.

За дружеството работят над 1500 души. Между 60 и 70% от производството на Gedik е за износ, като годишните приходи на компанията са около 10 милиона долара.