Испанската компания Gestamp North Europe Service планира да инвестира 23,5 милиона лева или 12 милиона евро в придобиването на дял от акциите на българското подраздевение на белгийската Viohalco.

С тази стъпка дружеството ще може да има косвено участие в дъщерните фирми на Viohalco, опериращи у нас, "Етем Аутомотив България" и "Етем Алуминиум Екстружънс". За целта ще бъде увеличен капиталът в двете български компании, става ясно от официални документи, цитирани от сайта SeeNews.

Двете дружества бяха част от групата на "Етем България", която беше разделена през миналата седмица. Тя е собственост на белгийския производител на алуминиеви профили Viohalco. По този начин производството на екструдирани алуминиеви профили и допълнителната им обработка бяха отделени в двете нови компании.

Сега предстои капиталът на първото от тях - "Етем Алуминиум Екстружънс", да бъде увеличен с 18,58 милиона лева до 37,92 милиона лева. Този на второто дружество - "Етем Аутомотив България", ще бъде увеличен с 4,89 милиона лева до 9,59 милиона лева.

С това действие регистрираната в Испания Gestamp ще притежава 49% от акциите на първата и 51% от тези на втората.

По-рано този месец "Етем България" и Gestamp получиха одобрение от регулаторните органи в Брюксел и в Турция за създаването на две нови съвместни предприятия в България.

"Етем" и Gestamp получиха одобрение от регулаторите за инвестиция в България

€30 милиона инвестиция в автомобилната индустрия в България получи регулаторно одобрение

Две нови предприятия ще се занимават с екструдирането и обработката на алуминиеви профили

Тогава стана ясно, че инвестиционната програма за развитие на бизнеса на Viohalco в България предвижда през следващите три години да бъдат реализирани около 30 милиона евро за инсталиране на нова преса за екструзия и оборудване за допълнителна обработка на алуминиеви профили.

За 2017 година приходите от продажби на "Етем България" възлизат на 177 милиона лева, което показва ръст от 22% спрямо предходната година.

Белгийският производител Viohalco е холдингова компания на редица водещи металообработващи компании в Европа. Тя е регистрирана на Euronext Brussels (VIO) и на Атинската фондова борса (BIO). Дружествата на Viohalco са специализирани в производството на продукти от алуминий, мед, кабели, стомана и стоманени тръби и са ангажирани с устойчивото развитие на качествени, иновативни и с добавена стойност продукти и решения.

С производствени мощности в Гърция, България, Румъния, Русия, Австралия, Бившата Югославска Република Македония, Турция, Обединеното кралство и Холандия, компаниите на Viohalco заедно генерират годишен приход от €3,7 млрд.

Портфолиото на Viohalco включва специализиран сегмент за технологии и R&D, както и дейности за рециклиране и услуги за управление на отпадъците. Освен това компанията Viohalco и нейните компании притежават инвестиции в недвижими имоти, главно в Гърция, които генерират допълнителни приходи чрез търговското си развитие.

Испанската Gestamp е специализирана в дизайна, разработката и производството на метални компоненти и системи за автомобилната индустрия. Компанията работи за лидери в индустрията, като Volkswagen, Renault-Nissan, Daimler, BMW и други.