"Каолин" планира да инвестира €80 млн. в завод за силициев пясък в България, съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на компанията и член на управителния съвет на Германо-Българска индустриално-търговска камара. По думите му, новият завод в Дулов ще бъде "най-модерния и ефективен за силициев пясък в Европа, а може би и в целия свят". Инвестицията ще създаде между 220 и 250 нови работни места.

"Каолин" има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Дулово. Те произвежда каолин, който се ползва главно в керамичната индустрия, силициев пясък, използван в производството на стъкло. Дружеството има 1 000 служители в България, като половината от продукцията се продава на бизнеси в страната, а останалите 50% се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия.

Дружеството е част от Кварцверке Груп ГмбХ и допринася с между 20 и 25% от общия оборот на германиския холдинг. Общата инвестиция на групата в България до момента е малко под €100 млн., каза Харлфингер.

Освен новия завод, "Каолин" ще инвестира и в изграждането на нов соларен парк край Ветово, като целта е заводът там да спре да използва електроенергия от изкопаеми суровини за производството си. "Ако този проект в България бъде успешен, ще го повторим и в други заводи в България".

Харлфингер посочи още, че ръстът на цените на природния газ и електроенергията повишава месечните разходи на компанията с между €800 хил. и €1 млн.

Сред другите проблеми, пред които се изправя тя, е липсата на служители в страната, както и липсата на върховенство на закона у нас.