От топ туристическа дестинация до безлюден паметник на войните и разделението - това е мрачният път на град Вароша. До 1974 г. това е един от най-добрите средиземноморски курорти с десетки хотели, развлекателни центрове, кина и луксозни вили, но след нахлуването на турските сили и разделянето на острова вече половин век сградите стоят празни. Според редица скорошни публикации в Турция и Кипър, това може да се промени.

Големият въпрос е дали даже усилията и парите на чуждестранни милиардери ще бъдат достатъчни, за да се върне Вароша към блясъка на живота.

Кипър започва строеж на най-големия  инфраструктурен проект с инвестиция от 1,2 милиарда евро

Кипър започва строеж на най-големия инфраструктурен проект с инвестиция от 1,2 милиарда евро

Проектът в Ларнака ще превърне града в атрактивна туристическа и инвестиционна дестинаци

50 години тишина

Разположена в северната част на острова, Вароша първоначално се развива като квартал на най-важното пристанище на Кипър - Фамагуста. Тя става и първият ориентиран към чуждестранните туристи местен курорт. От 1970 г. нататък на нейна територия се появяват 105 хотела (сред които - първият 7-звезден в света), 3000 магазина, 99 развлекателни обекта, близо 4700 луксозни вили, 21 банкови клона, 24 кина и театри.

Вароша става актуална лятна дестинация за холивудски звезди, музиканти, топ бизнесмени, спортисти и за обикновени хора от целия свят. После идва 1974 г. и операция "Атила" - Турция завзема северната част на Кипър под претекст, че така защитава етническото турско население. Кипърските гърци бягат от Вароша и световният курорт опустява - останал под контрола на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република и охраняван от войници.

Снимка 670138

Източник: Wikimedia Commons

През 1984 г. ООН приема резолюция, която постановява, че имотите трябва да бъдат върнати на старите си собственици. През следващите години има няколко опита за дипломатическо решение, включително - връщане на Вароша на кипърските гърци срещу вдигане на ембаргото, наложено на турските територии. Това така и не се случва.

Все пак, от 2020 г. цивилни се допускат в някои части от призрачния курорт, като според турски данни до момента посетителите са на 1,8 млн.

Турция иска да съживи изоставен през 70-те град в Кипър. Но Европа се надява това да не се случи

Турция иска да съживи изоставен през 70-те град в Кипър. Но Европа се надява това да не се случи

Причината е, че Брюксел се опасява от ново покачване на напрежението между Анкара и Атина

Лас Вегас край морето

Още в началото на годината в британския Daily Express се появи информация за проект, подкрепен от бизнесмени от различни части на света, който предвижда възраждане на курорта. То трябва да включва изграждането на нови казина, луксозни хотели, магазини, ресторанти и т.н.

В Северен Кипър гледат на идеята с ентусиазъм. "Твърде дълго време Америка показваше Лас Вегас като блестящ пример за това какво може да се постигне чрез стратегически инвестиции. Крайно време е Европа да има съперник, който да привлича туристи от всички краища на света", коментира д-р Мухамет Ясарата, главен изпълнителен директор на Paradise and Premier Group of Companies, водещ луксозен туроператор в Северен Кипър, Турция и Малта.

ЕС спря помощите за Турция заради скандала с Кипър

ЕС спря помощите за Турция заради скандала с Кипър

Засега няма да има санкции

През последните седмици темата за бъдещето на Мараш (както турците наричат Вароша) отново придоби актуалност. Държавната турска телевизия TRT публикува на сайта си материал за завръщането на туристите в града - на фона на пътни ремонти, изграждане на велоалеи и отваряне за богомолци на джамията "Билал Ага".

Снимка 670136

Източник: Wikimedia Commons

Преди дни пък в. Sozcu написа в своя статия, че за възстановяването на Вароша ще е нужна инвестиция от 10 млрд. долара.

Прочитът в Кипър е доста по-различен. Според Knews проектът показва "растящото разочарование в псевдодържавата от управлението на окупираните територии и усещането за изолация". В южната част на острова са на мнение, че проектът за "Лас Вегас на Средиземно море" ще срещне съпротива не само от страната им, но и от ООН - заради правата на кипърските гръцки собственици на недвижимости във Вароша.