През 60-те години Варосия е част от кипърския град Фамагуста, който кипи от живот и е една от туристическите притегателни точки на острова. Само десетилетие по-късно неговите жители го напускат и той опустява напълно след турската инвазия там. Днес сградите по крайбрежието се виждат от километри разстояние, но никой вече не живее и не ходи на почивка там.

Турските власти обаче са решени да променят това. Анкара от доста време насам работи по възстановяването на призрачния град. В края на тази седмица дори Турция планира да отвори отново мястото, но от Европейския съюз (ЕС) се надяват това да не се случи.

Европейските лидери настояват южната ни съседка да се откаже от плана си поне засега, а като причина за това те посочват, че подобно действие би подкадило още напрежението между Анкара и Атина заради турските сондажи за петрол в близост до кипърското крайбрежие.

По думите на върховния комисар на ЕС за външните работи Джозеп Борел отварянето на Варосия повече от 4 десетилетия по-късно би довело до сериозен риск за отношенията между Гърция и Турция.

"Това ще увеличи напрежението и ще създаде допълнителни затруднения за постигането на споразумение особено в тази трудна ситуация, в която се намира Източното Средиземноморие", е посочил той пред Европейския парламент в сряда, цитиран от Bloomberg.

Кипър е разделен на две части - гръцка и турска, след окупацията на северната част на острова от Турция през 1974 година. Днес Варосия е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.