Българската икономика продължава да расте, а страната ни е чудесно място за чуждестранни инвестиции. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Мила Ненова по време на годишна конференция, посветена на управлението на кредитния риск, която се проведе в София.

Бизнес събитието беше организирано от АЙКАП КРИФ, част от CRIF - италианска група от компании, разположени на четири континента, лидери в предоставянето на финансова информация и технологични решения за финансовия сектор, консултантски услуги свързани с внедряването на продукти.

"Чуждестранните инвестиции растат, въпреки политическата обстановка у нас. България има икономическа стабилност, съответно бизнес инвеститорите търсят именно това", подчерта Ненова.

Преките чуждестранни инвестиции в Европа намаляват за първи път от началото на пандемията: Каква е ситуацията у нас

Преките чуждестранни инвестиции в Европа намаляват за първи път от началото на пандемията: Каква е ситуацията у нас

Ръст или спад на новите проекти има в България?

Чуждестранните компании, които инвестират в страната ни през последните години създават растежа на българската икономика. Нещо повече, България е сред отличниците, привличащи бизнес инвестиции отвън, в целия район на Централна и Източна Европа. Това се дължи на стратегическото ни географско местоположение, данъчната среда и на членството ни в ЕС и НАТО.

Нещата ще се подобрят още повече след влизането ни в еврозоната и сухопътен Шенген, бяха категорични български и международни финансови експерти на конференцията.

Снимка 599747

Източник: iStock

Към какво трябва да се адаптират малките и средни български предприятия?

Както знаем, България не предлага толкова добра среда за българския бизнес, особено за по-малкия. Именно на малките предприятия е и по-трудно да се адаптират към новите условия, свързани с енергийната ефективност и ESG технологиите като цяло. Новите европейски изисквания не са голям проблем за големите корпорации, но именно малкият и среден бизнес в България трябва да се адаптира възможно най-бързо към новата среда в Европа.

Прилагането на ESG вече е задължително условие за създаването на устойчива инвестиционна среда в Европа.

Друго важно предизвикателство към компаниите е доброто управление на кредитния риск. Експертите обясниха, че особено в моменти на глобална икономическа несигурност, управлението на кредитния риск е от първостепенна важност за интересите на бизнеса. Затова компаниите непрекъснато трябва да търсят актуална информация, ноу-хау и модерни методи за намаляване на кредитния риск и внедряването на нови дигитални решения.

А това как банки, корпорации и по-малки компании ще се подготвят за новите регламенти от ЕС свързани с климатичните фактори, устойчиво развитие и веригата на доставки, е от ключово значение за развиването и задържането на успешен бизнес през следващите години. Изводът е един - ще оцелеят най-адаптивните.

Боян Рашев, EY denkstatt: ESG се политизира, но "зелените" очаквания към бизнеса остават

Боян Рашев, EY denkstatt: ESG се политизира, но "зелените" очаквания към бизнеса остават

Най-голямата консултантска компания в сферата на устойчивото развитие у нас гледа към проекти с корпорации от целия свят