Първият електромобил от марката Next.e.GO, произведен в България, ще излезе от завода през първото тримесечие на 2024 г., заяви пред Deutsche Welle Али Везвай, председател на управителния съвет на германската фирма. Както стана ясно, производителят избра страната ни за инвестиция в размер на около €140 млн. "Ще построим изцяло нов завод в Ловеч - подобен на завода ни в Аахен, Германия - и ще го свържем с наличната инфраструктура на ловешкия индустриален логистичен парк", заяви той.

Предприятието в българския град ще бъде "близнак" на основния завод на компанията в германския град Аахен. Германската компания планира през септември да внесе строителната документация в общината и се надява да получи разрешение за строеж до края на годината. Изчислява се, че инвестицията в него е около €143 млн.

Когато бъде готов, заводът в Ловеч ще има капацитет от над 30 хил. електромобила годишно. И ще даде работа на около 1 000 души.

В България ще се произвежда моделът Mobile, който ще струва около €20 хил. Той ще може да изминава 220 км. с едно зареждане в градски условия - "почти четири пъти повече от обичайни за хората среден пробег в градска среда", казва Везвай. И допълва: "Като един от автомобилите на пазара, които отговарят в най-голяма степен на изискванията за устойчиво развитие, e.GO е проектиран така, че градската мобилност да носи удоволствие, като в същото време не натоварва инфраструктурата. Или по-просто казано - той е практична кола".

Произведените автомобили ще се продават не само у нас, но и ще се изнасят за чужбина.

В отговор на въпрос защо компания избира България, на фона на отказа на Volkswagen да изгради завод тук, Везвай посочва, че Next.e.GO се различава от останалите класически производители на оригинално оборудване. "Създадохме уникална и изключително иновативна микро-фабрика, която e високопроизводителна, икономически гъвкава и с краткотраен производствен цикъл, без да се нуждае от значителни ресурси - независимо дали става дума за земя, вода или нещо друго. Това, в последна сметка, са факторите, които всички заинтересовани страни трябва да отчитат, преди да вземат решение за такъв важен проект. Вече се спряхме на извънредно подходящо място в град Ловеч, където всички индустриални предпоставки са налице, така че веднага можем да започнем с реализацията на проекта", посочва той.

Сред другите фактори е и добре развитата, по негова оценка, автомобилна индустрия и широкообхватна верига на доставки в страната. В интервюто Везвай подчерта и кооперативността на служебните министри на икономиката и финансите. "Бях силно впечатлен от експедитивността на правителството, както и от професионалния и прозрачен начин на действие на двамата министри - на икономиката и на финансите - които работиха в тясно сътрудничество, за да отговорят на проектните изисквания във възможно най-кратко време", коментира още той.

Next.e.GO готви дебют на борсата, който може да я оцени на €2 милиарда

Компанията зад завода за електромобили у нас готви дебют за €2 милиарда на борсата

Листването ще бъде в рамките на следващите 12 месеца