Словашкото правителство тази седмица се очаква да вземе официално решение за изграждането на нов ядрен реактор с мощност 1200 мегавата в АЕЦ "Ясловске Бохунице", обяви премиерът на страната Роберт Фицо, цитиран от словашката новинарска агенция ТАСР.

"Искаме да използваме съществуваща инфраструктура на атомната електроцентрала в Ясловске Бохунице, защото това значително съкращава процедурата по издаване на разрешителни за новата ядрена мощност и ни позволява да вземаме решения, които в противен случай биха отнели доста години", казва Фицо през местни медии.

Премиерът на Словакия отбелязва, че енергийните въпроси трябва да се решават сега, тъй като според оценки, потреблението на електроенергия в Словакия ще се увеличи с 80% през следващите 20 години.

"Трябва да се съобразяваме с факта, че някои атомни реактори постепенно ще бъдат изведени от експлоатация. Трябва да имаме енергиен източник, който не само ще е мощен, но и да е под контрола на държавата. Това ще ни позволи да се справим с евентуалните кризи", отбелязва още премиерът Фицо.

Френска компания е най-вероятният победил в търга за строителство на АЕЦ в Чехия - кандидатите са трима

Френска компания е най-вероятният победил в търга за строителство на АЕЦ в Чехия - кандидатите са трима

Първият реактор се планира да бъде построен до 2036 година