Китайският милиардер и съосновател на Alibaba Джак Ма ще дари 500 хил. теста за коронавирус и един милион маски на Съединените американски щати, предава CNN. Те вече са събрани и са готови за доставки, написа той в китайските социални мрежи.

"Черпейки опит от собствената ми страна, бързото и точно изследване и адекватната защита на медицинския персонал са най-ефективните мерки срещу разпространението на вируса", казва той. "Надяваме се, че нашето дарение ще помогне на американците да се преборят срещу пандемията".

Предложението на Ма идва, след като щатският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение, за да освободи $50 млрд. ресурси за борба с коронавируса. Отвъд океана се появиха критики, че властите работят твърде бавно.

Джак Ма вече дари 1 млн. маски на Япония и направи опит да дари такива и на Иран. На 11 март той съобщи, че 1,8 млн. маски и 100 хил. теста ще бъдат изпратени и в Европа, като първите ще пристигнат в Белгия тази седмица. Дарения ще има и за Италия и Испания, които пострадаха тежко от епидемията.

Китай е най-големият производител на маски в света.

Коронавирусът направи основателя на Alibaba най-богатия човек в Азия

Коронавирусът направи основателя на Alibaba най-богатия човек в Азия

Той измести индийския милиардер Мукеш Амбани след срива на цените на петрола