Операторът на летището в Русе внесе документи за сертифицирането на аеропорта за граждански полети. Това е важна стъпка от Генералния план на дружеството "Еърпорт Русе" и е част от инвестиционните му намерения за развитие на ареогарата като гражданско летище, съобщават местните медии, цитирайки кмета на града Пенчо Милков. Новината беше потвърдена за Money.bg от Община Русе.

По думите на кмета сертифицирането ще позволи излитането и кацането на самолети Airbus 320 и Boeing 737, като ще бъдат изградени един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

Ново начало: Българска компания ще управлява Летище Русе

Ново начало: Българска компания ще управлява Летище Русе

Русе иска да възстанови търговските полети

"Сертифицирането на летището край с. Щръклево за граждански полети, е част от Генералния план на дружеството "Еърпорт Русе", подчертава Милков.

Снимка 269265

Източник: Wikipedia

Дружеството, което оперира летището в Русе от началото на тази година е съвместно между компаниите "СтройПроект" и "Щраплан". Фирмите получиха правото на ползване на инфраструктурния обект за срок от 10 години, след като Общинският съвет на крайдунавския град гласува решението през януари. От дружеството обещаха да инвестират €14 милиона в летището.

"През последните месеци бяха вложени значителни средства за модернизиране на летището", коментира Пенчо Милков.

Наскоро на аеропорта беше изградена осветителната система на полосата за излитане и кацане. Летище Русе е първото в България с LED осветление със слънчеви батерии.

Изградена беше и 9-километровата периметрова ограда, теренът е цялостно почистен, а сградата на пътническия терминал е обновена и съхранена.

Монтирани са и два ветропоказателя, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO. Закупени са и стационарни и мобилни цистерни за гориво.

Модернизират летището в Горна Оряховица с инвестиция за над 13 милиона лева

Летището в Горна Оряховица ще стане третото с най-дълга писта у нас след инвестиция за над 13 милиона лева

Аеропортът ще бъде модернизиран в 4 направления