Асоциацията Libra променя името на криптовалутата Libra на Diem, като потвърди, че стартът й ще бъде през следващата година, пишат световните агенции.

Създадената от Facebook група, заедно с още 27 компании избра Стюарт Леви за главен изпълнителен директор, Далия Малхи за главен технологичен директор, Киран Радж като изпълнителен президент за растежа и Кристи Кларк като ръководител на служителите.

Миналата седмица асоциацията Libra (вече Diem) обяви, че ще пусне само дигитална валута, обвързана с американския долар, а че другите цифрови валути ще бъдат въведените на по-късен етап. Базираната в Женева Асоциация ще се занимава с управлението на дигиталната валута.

Промяната на името иска да подчертае преработената, опростена структура, коментира Леви, който е главен изпълнителен директор на базираната в Женева асоциация.

По думите му първоначалното име е свързано с трудностите по приемането му от регулаторите. Diem означава "ден" на латински, вероятно ще се търгува в съотношение 1 към 1 спрямо долара.