Футболистът Кристиано Роналдо е изправен пред колективен иск в САЩ заради връзката си с Binance, най-голямата борса за криптовалута в света.

Според ищците Роналдо е участвал в популяризирането и продажбата на нерегистрирани ценни книжа в сътрудничество с Binance. Проблемът бил, че Одобрението на футболиста за борсата е довело до финансови загуби за потребителите.

Те търсят обезщетение за щети в размер на 1 милиард долара, предаде BBC.

През ноември 2022 г. Binance обяви първата си колекция "CR7" от незаменими токени (NFT) в партньорство с Роналдо, която според футболиста. Роналдо си партнира с Binance, за да популяризира своята колекция. В иска се твърди, че одобрението на Роналдо е повлияло на потребителите да се ангажират с Binance за други дейности, свързани с криптовалути.

NFT са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но съществуват само цифрово и нямат реално измерение във физическия свят. Обикновено те се използват за отбелязване на собственост върху нещо, като например снимка или друго.

Най-евтиният NFT от колекцията струва 77 долара, когато беше пуснат в продажба през ноември 2022 г. - но една година по-късно беше на цена от около 1 долар.

Според ищците популяризирането на Binance от Роналдо е довело до "500% увеличение на търсенията" за крипто борсата. Според тях това е накарало много потребители да използват компанията, за да инвестират в ​​"нерегистрирани ценни книжа" - като например криптовалутата BNB на Binance.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заяви, че тези активи могат да се считат за ценни книжа и затова знаменитостите, които ги подкрепят, трябва да спазват законодателството на САЩ.

Ищците твърдят, че Роналдо е трябвало да разкрие колко му е било платено за одобрението, което е демонстрирал за най-голямата борса за криптовалута в света, но не го е направил.