АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с базираната в САЩ електрическа компания Westinghouse за надграждане на информационната и контролна система Ovation. Споразумението е за 63 милиона лева (32,2 милиона евро).

Westinghouse ще отговаря за подобряването на настоящите информационни и контролни системи в блоковете 5 и 6 на централата до най-нови стандарти.

Договорът беше оповестен по-рано през месеца, но тогава цената на предстоящата модернизация не беше обявена.

АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от АЕЦ "Белене"

Ядрената централа ще закупи филтри, вентилатори и други аналогични на търсените детайли

Надграждането ще включва интегрирането на система за показване на параметри за безопасност, за спешно оперативни процедури, както и частична модернизация на симулатора с пълен обхват.

Westinghouse прилага платформата Ovation в Козлодуй вече повече от 15 години. Компанията се ангажира да поддържа платформата за още 30 години, като подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира двата блока поне до 2049 година.

За договора не беше обявена обществена поръчка, тъй като американската компания е изключителен и единствен доставчик на продукти и решения на платформата Ovation за атомни електроцентрали по целия свят.

По думите на президента на Westinghouse за Европа, Близкия изток и Африка дигиталиацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на централата и междувременно стратегически приоритет за Westinghouse.

 Нов изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“

Нов изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“

Досегашният зам.- директор Иван Андреев сменя на поста Димитър Ангелов