Повече от 20 страни, начело с Япония, се съгласиха да увеличат производството на водород с ниски емисии до поне 90 милиона тона годишно до 2030 година. Към момента тоновете са 1 милион. Новината дойде от японското министерство на индустрията и цитирана от Reuters.

Споразумението между държавите, сред които Съединените щати, Австралия и Германия, беше постигнато на среща за водородната енергетика в Токио.

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лева

Много страни, включително бедната на ресурси Япония, са изправени пред исторически риск за енергийната сигурност след нахлуването на Москва в Украйна и със заплахата от прекъсване на доставките на газ в момент, когато световното предлагане е ограничено и спот цените са много високи.

Синият водород се произвежда от природен газ, но вредните емисии се елиминират чрез улавяне и съхранение на емитирания въглерод. Зеленият водород пък се извлича от водата с помощта на електролиза, захранвана от възобновяема енергия.

Водородът се разглежда като бъдещото зелено гориво и като ключ към декарбонизирането на стоманодобивната и химическата индустрии, които в момента разчитат на въглища, газ и нефт, които са големи замърсители. Водородът е и инструмент за постигане на климатичните цели. Той е от ключово значение и за постигането на нулеви нетни емисии до 2050 година.

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Обсъдена е реализацията на проект за 15 млрд. евро в комплекса "Марица Изток"

Глобалната цел за производство на 90 милиона тона син и зелен водород годишно до 2030 година е малко под определените от Международната агенция по енергетика (МАЕ) 95 милиона тона, които тя изчислява, че ще са необходими за постигането на нетни нулеви емисии до 2050 година.