От 1-ви март тази година влизат в сила нови енергийни етикети на домакинските електроуреди. Сред новите елементи при етикирането е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта, предава БНР.

От началото на следващата седмица познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди, сред които перални, съдомиялни, хладилници и фризери.

Това значи, че познатите ни плюсове на стикерите ще изчезнат. Сегашната скала от А++ или А+++ от първи март вече ще е клас В или C. Първоначално промените ще влязат сила за  хладилници, фризери, перални, съдомиялни. От 1-ви септември това ще се случи и за осветителните тела, а след това и при печките и климатиците. Промяната по график важи за всички държави от ЕС. 

Новите стикери ще изглеждат по подобен начин:

Нови етикети за енергийна ефективност - подробно обяснение

източник:ec.europa.eu

"За много продукти казваме довиждане на плюсовете и се връщаме на скалата от А до G. Това е нов рестарт, който отваря място за по-нататъшни иновации. Променя се етикетът, но не и консумацията на енергия", казват от Сдружението на производителите на домакински електроуреди в България.

Уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в категориите С и D, а класовете нагоре постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Промяна ще има и в други елементи на етикетите - пиктограмите. Това са картинките, които показват най-важните параметри на битовия уред, а под тях са изписани и съответните стойности - например колко електроенергия потребява, колко вода изразходва, колко шум вдига по време на работа. Ще бъдат добавени допълнителни показатели, за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се посочва каква е ефективността на центрофугиране, а за телевизорите и мониторите - каква е енергийната ефективност в режим HDR, пише "Сега".

Нови етикети за енергийна ефективност - подробно обяснение

източник:ec.europa.eu