На първия тур на изборите в Турция, президентът Реджеп Ердоган получи 49,5% от гласовете, а претендентът за поста - Кемал Кълъчдароглу, 44,9%. Тъй като никой не е събрал над 50% от гласовете, ще има втори тур на изборите. Според международни анализатори, разлика от близо 5% е трудна за преодоляване, но все пак, всичко е възможно на втория тур на изборите на 28 май.

Както видяхме досега в предизборната кампания, докато Кемал Кълъчдароглу обеща да намали цената на лука в страната и публикува видео от собствената си скромна кухня, Ердоган представи първия самолетоносач, който ще транспортира дронове. Кой "вариант" (на президент) ще се стори по-привлекателен за избирателите в Турция, предстои съвсем скоро да разберем.

А междувременно може да предположим, в общи линии, какво ще е основното за турската икономика, ако на изборите победи единия или другия кандидат за президент. Своите виждания по въпроса представя в материал пyблиĸyвaн oт иĸoнoмичecĸия пopтaл Іnvеѕtіng.соm, извecтният финaнcoв aнaлизaтop и ycпял инвecтициoнeн бaнĸep Eвгeний Koгaн.

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Само в една малка, но богата държава цените са по-ниски от преди година

Какво ще стане в икономиката, ако Ердоган победи?

Намесата на държавата (и в частност на президента) при финансовата политика ще продължи. Припомнете си, че Ердоган три пъти уволняваше шефовете на Централната банка на страната, по някаква причина смени шефовете на Министерството на финансите и Статистическата служба. Този "стил" ще продължи. Предстои да видим резултатите.

И какво, значи е възможно?

Три основни атрибута на управлението на Ердоган: ниски лихви, евтина турска лира, висока инфлация. Ердоган смята, че високите лихви са пагубни за икономиката. И е запомнящо се неговото "революционно" убеждение, че понижаването на лихвите намалява инфлацията - което е невиждан досега в икономическта история "експеримент". (Обикновено логиката е обратна, т.е. при вдигане на лихвите темпът на инфлацията се понижава). Интересно е какво ще се получи в крайна сметка.

Посоченият икономически курс е много вероятно да продължи.

Обявеният преди 20 години курс към сближаване със Запада, вероятно така и ще си остане "обявен". В частност, след пълното изплащане на кредита на странта към МВФ, Ердоган се зарече в бъдеще да няма нищо общо с фонда. Е тук, между другото, е трудно да се спори с него за МВФ, добавя Коган.

И накрая, опитите Турция да стане основен играч в Близкия и Средниия изток - това е "игра с лакти" във всички посоки.

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Прогноза на Световната банка

Какво ще стане в икономиката, ако Кълъчдароглу победи? 

Победата на опозиционния лидер почти сигурно ще доведе до това, което мнозина биха нарекли "разумен" (или конвенционален) подход към паричната политика. И Централната банка на Турция най-сетне ще започне да се бори с инфлацията с общоприетите методи.

Но това не означава, че темпът на икономически растеж ще продължи да расте. 

Вероятно е опозицията да поиска заем от МВФ за покриване на дефицита по платежния баланс. Това временно ще укрепи лирата, но ще увеличи реалната зависимост на Турция от Запада. А може да "удари" и турските износители.

Намаляването на инфлацията е на дневн ред и това може да помогне. 

Перспективите на Турция като един от най-големите логистични центрове на Русия обаче ще станат "мъгливи" - тъй като засилването на курса към сближаване с Европа не може да мине без последствия. Въпреки че все още няма ясен антируски подход.

"Освен посоченото, опозиционният лидер изглежда няма други големи икономически "козове", и е по-вероятно Ердоган да продължи да доказва своята "икономическа теория" като президент, обобщава финансистът, допълвайки, че предстои да видим какво всъщност ще стане на практика.

Защо инфлацията не смени властта в Турция

Защо инфлацията не смени властта в Турция

Ердоган има голям шанс да бъде преизбран - какво значи това за бизнеса и за отношенията с България?