Брюксел ще опита да спаси второто най-голямо енергийно дружество в Румъния, което е затънало в дългове. Европейската комисия (ЕК) е одобрила в началото на седмицата плана на Букурещ за отпускането на финансова помощ в размер на 251 милиона евро за компанията Complexul Energetic Oltenia (CEO), съобщава Romania Insider.

CEO е вторият по големина производител на електроенергия в северната ни съседка, който допринася за грубо една четвърт от произведения ток. През миналата година предлагането в страната не успя да отговори на потреблението.

Заемът, който ще бъде отпуснат, отговаря на правилата на Брюксел за държавна помощ, посочват от ЕК. От друга страна условията, които CEO трябва да покрие, са доста строги. Дружеството трябва да върне цялата сума в рамките на следващите 6 месеца.

По думите на румънският министър на икономиката и енергетиката Виргил Попеску това е невъзможно да се случи. Причината е, че само три месеца ще са необходими на компанията да представи своя план за пресктруктуриране, който да я направи рентабилна в дългосрочен план.

Ако CEO не представи такъв план в следващите три месеца след отпускането на финансовата помощ, както и с това да върне заема в рамките на посочения срок, правителството в Букурещ ще трябва да пристъпи към ликвидация на дружеството.

Междувременно пред фирмата стои задачата да затвори въглищни централи с общ капацитет от 1300 мегавата до 2026 година и да ги замени с такива, които са захранвани от газ, както и с вятърни мощности.

До края на същия период CEO трябва да намали с 45% изхвърляните в атмосферата вредни емисии, които към момента са причината за големите ѝ разходи, заради изискването да закупува сертификати за емисиите.