Правилата на Великобритания за пътуване със самолет "не отговарят на ситуацията и не постигат целта си". Това заяви главният изпълнителен директор на British Airways (BA) - Шон Дойл, цитиран от световните медии. Според него рестрикциите, свързани с тестване на Covid-19 и карантина за пристигащите пътници "категорично трябва да бъдат опростени".

Към момента изискванията на Обединеното кралство варират в зависимост от това дали някой пристига от т. нар. "зелено", "кехлибарено" или "червено" място от света и дали е напълно ваксиниран. Списъците се актуализират на всеки три седмици, като следващите промени предстоят другата седмица. Предвижда се по-широко преразглеждане на правилата до 1 октомври.

British Airways възобнови полетите до София

British Airways възобнови полетите до София

Полет от „Хийтроу“, със 180 пътници

Дойл коментира, че правителствената политика е "най-големият удар авиокомпаниите", възстановяващи се от кризата.

"Поехме глътка свеж въздух през лятото, имаше известен напредък. Но мисля, че всички тези правила сега не отговарят на ситуацията. Тоест, те трябва да се опростят. Авиацията се нуждае от същата подкрепа както и останалите сектори от икономиката", подчертава Шон Дойл.

След като първо ги върна на работа, през лятото BA обяви, че е била принудена отново да пусне в принудителен отпуск хиляди от своите служители. Причината за това беше, че дълго време популярни за британците летни дестинации за почивка, като Испания, Гърция и Франция, не бяха в "зеления" списък на правителството за пътуване.

Съкратените служители на авиокомпанията получават част от заплатите си чрез правителствената схема за задържане на работа по време на пандемията, която осигурява 80% от заплата с максимална сума от 2500 лири на месец. Загубите на авиопревозвачът обаче, както и на всички големи авиокомпании в света, възлизат на милиарди.

British Airways пак върна хиляди служители в принудителен отпуск

British Airways пак върна хиляди служители в принудителен отпуск

Авиопревозвачът отново пусна много от служителите си в платен от държавата отпуск, защото плановете за подновяване на международните пътувания се забавиха