Още до края на месец септември цената на бензина и дизела за литър вероятно ще надхвърли 3 лева. Това прогнозира пред Money.bg председателят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Основната причина за предстоящото поскъпване е увеличението на цената на петрола на световните борси през последните два месеца, смятат търговците.

Цените в момента

По данни на платформата Fuelo средната цена на най-масовия бензин А95 на днешния 19 септември момента е 2.86 лв. Дизелът се продава на бензиностанциите на 2.88 лв. Цената на газта е 1,20 лв.

Снимка 579856

Източник: iStock Images

"Големите производители на петрол решиха, че цени от 72 долара за барел не са достатъчни и затова на два пъти намалиха добивите. В същото време през септември САЩ обявиха, че петролните им резерви са отбелязали огромен спад в сравнение с август, което доведе до 25% ръст на цената на петрола", коменитра Хаджидимитров.

Защо горивата у нас поскъпнаха драстично този месец?

Защо горивата у нас поскъпнаха драстично този месец?

Какво се крие зад драстичния скок на цената на пропанбутана?

Руските горива

Няма технически проблем рафинерията на Лукойл в Бургас да работи с неруски петрол. Въпросът е в сроковете.

Предвижда се налагането на петролното ембарго у нас да стане в едномесечен срок след приемане на законовата промяна. Сметките показват, че ако законът бъде гласуван до края на септември, от ноември вече бургаската рафинерия ще премине изцяло на неруски петрол.

"Този преход трябва да бъде по-плавен. Ако сега се сключи договор за неруски петрол, поне 2-3 месеца са нужни, за да пристигне той в рафинерията и да бъде преработен", казва Хаджидимитров.

Търговците на горива очакват след премахването на дерогацията за руския петрол горивата в страната да поскъпнат с около 5.6 ст. за литър.

Цената на горивата в България се вдигна осезаемо още през август

Авгостувският ръст на цената на пропанбутана у нас се дължи на това, че от 1 август 2023 г. правителството върна акциза на пропанбутана за моторно гориво, коментират експерти. Данъкът върху този вид гориво беше 0 лв., като антикризисна мярка, след нахлуването на Русия в Украйна и последвалия ръст на цените на горивата.

"Очакваме при тези стойности на петрола цените на бензина и дизела да се задържат на настоящите си нива. Те може да варират с няколко стотинки, защото котировките им варират всеки ден. При всички положения ще имаме повече яснота през есента", коментира през август пред Money.bg експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Близо 3 лева за литър бензин е сравнително добра цена спрямо това, което може би ни чака до края на годината. Това е мнението на председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Предстои да разберем дали прогнозата му ще се сбъдне.

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

След месеци на спад, ситуацията днес е малко по-различна