Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп има нова ексцентрична идея. Тръмп, чийто бизнес е свързан с недвижимо имущество, явно има желание да групи Гренландия. Дания, която не е сигурна дали държавният глава се шегува, не продава, пише Bloomberg.

Статията на The Wall Street Journal, в която се разказва за интереса на президента, остави датчаните объркани. Бившият премиер Ларс Расмусен попита в Twitter дали това е шега. Популярен представител на опозицията заяви, че материалът показва, че Тръмп е "луд".

Но според статията на престижното издание, което цитира хора, запознати с идеята, Тръмп неколкократно е имал интерес да закупи острова и дори е накарал съветниците му от Белия дом да проучат как може да стане това.

Някои обаче не мислят, че идеята е луда. Републиканецът Майк Галахър казва, че САЩ имат стратегически интереси в Гренландия и идеята трябва да бъде обсъдена.

Статията идва в момент, в който Тръмп подготвя първото си посещение в Дания. Срещите ще включват и обсъждане на Гренландия, където САЩ има няколко бази от Втората световна война насам.

Над 80% от площта на Гренландия е в лед. Населението е около 56 000 души.

WSJ посочва, че не е ясно точно как Тръмп си представя да придобие датската територия, а нито Белият дом, нито Държавният департамент коментират темата.