Унгария е първата страна от ЕС, одобрила руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V, пише CNBC.

Споразумението за доставка на руската ваксина е било подписано тази нощ, съобщи унгарския министър на външните работи и външната търговия Петер Сиярто след среща с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

Количества ще бъдат изпратени в Унгария още през февруари, обяви ръководителят на руския Фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев.

Новините идват на фона на вече намалелите случаи на коронавирус в страната - от пика от над 6000 заразени на ден в началото на декември до под 2000 на ден сега.

"Решението на Унгария е много важно, защото показва, че се оценява ефективността на ваксината, която е над 90%", заяви Кирил Дмитриев. 

Европейската регулаторна система за лекарствата все още не е одобрила руската ваксина.

Междувременно Обединените арабства са първите, одобрили ваксината Sputnik в региона на Персийския залив. Одобрението на руската ваксина от ОАЕ идва на фона на драстично повишаване на инфекциите.

Sputnik V ще бъде третата ваксина, която ще се употребява масово в ОАЕ. От края на декември населението се ваксинира с китайската ваксина на Sinopharm и ваксината на Pfizer-BioNTech.

"Решението на ОАЕ е в контекста на усилията за превенция", заяви здравното министерство на страната по повод одобрението на Sputnik. Абу Даби започна тестове във фаза 3 за Sputnik V по-рано този месец, но не публикува данни за тях.

Sputnik V се използва в Русия от месеци. Учените са загрижени относно ускореното й пускане за масово използване в Русия, преди приключването на опитите от трета фаза.

Ваксината Sputnik е одобрена за употреба в девет държави и територии извън Русия - Алжир, Аржентина, Боливия, Беларус, Сърбия, Венецуела, Парагвай, Туркменистан и палестинските територии.