Венецуела изглежда върви по стъпките на Иран, започвайки да игнорира санкциите на САЩ срещу петролната си индустрия. Страната вероятно смята да увеличи отново запасите от суров петрол. След години без международни инвестиции, Венецуела изглежда е готова да увеличи производството си на петрол, благодарение на ключови експортни пазари, които са готови да рискуват да си навлекат гнева на САЩ с този ход.

През последните няколко седмици Иран възстанови международната си позиция като основен производител на петрол. Страната има ключови партньорства с Китай и Русия и преодолява санкциите на САЩ, увеличи производството на петрол и възобнови износа си. Сега изглежда, че Венецуела предприема подобни действия и иска да намери начини да преодолее "петролните" санкции, пише Yahoo Finance.

Управляващата политическа сила на Венецуела Обединената партия на социалистите (PSUV) разчита на пазари като Китай и Индонезия, които могат да дадат тласък на петролната индустрия на страната след години на застой в износа. Въпреки факта, че цените на петрола се покачват, е малко вероятно САЩ да отменят санкциите си срещу Венецуела, докато управлението е в ръцете на настоящата политическа сила, дори с потенциала цените на петрола да се охладят при износ на петрол от Венецуела.

По данни на Lloyds List Intelligence през 2020 г. около 150 кораба са транспортирали венецуелски петрол до Азия, най-вече през Малайзия, за Китай и Индонезия.

Напук на санкциите на САЩ, закъсалата Венецуела успя да възстанови разбития си петролен сектор

Напук на санкциите на САЩ, закъсалата Венецуела успя да възстанови разбития си петролен сектор

Икономиката на страната може да отбележи ръст за първи път близо десетилетие

За Венецуела е добре дошла новината, че търсенето на петрол в Азия се очаква да нарасне с 1,7 милиона барела на ден през 2022 г., а регионът не се интересува толкова много от това откъде идва петролът. Ако успее да договори по-ниска цена и надежден внос на петрол от Иран или Венецуела, ще го направи.

Китай е внесъл общо 324 милиона барела от Иран и Венецуела през 2021 г., което е увеличение от 53%, спрямо 2020 г. и най-внушителното количество от 2018 г. Сериозният внос е постигнат посредством няколко фактора - "санкционираният" петрол често се доставя от стари кораби, предназначени вече за скрап. Освен това петролът се превозва на танкери, които са трудни за проследяване и трето, петролните товари се прехвърлят в морето от танкер на танкер, за да не е ясно идва петролът. За голяма част от венецуелския петрол, че идва от Оман и Малайзия, като вносът от тези страни се е увеличил значително от 2020 г.

Частните китайски рафинерии са най-големите купувачи на ирански и венецуелски суров петрол. Те се възползват от по-ниските цени и наличност, след като Япония и Южна Корея спряха да купуват от санкционираните държави.

Най-големият вносител на петрол в света увеличи вноса от санкционираните Венецуела и Иран

Най-големият вносител на петрол в света увеличи вноса от санкционираните Венецуела и Иран

Вносът на петрол от двете страни в китайските рафинерии се е увеличил с 53% през 2021

Смята се, че през 2021 г. Венецуела е удвоила добива на петрол, спрямо предходната година. Добивът възлиза на около 824 000 барела на ден през ноември, много повече предходните месеци. В рая на 2021 г. Венецуела достигна добив от 1 милион барела на ден. За сравнение, пикът в добивите е през 1999 г., когато страната добива 3,2 милиона барела на ден.

Според експерти в сектора липсата на чуждестранни инвестиции и сондажно оборудване в страната, което се случва до голяма степен заради текущите санкции на САЩ, ограничава възможности за добив на петрол на държавната компания PDVSA. Според тях базовото производство през 2021 г. е много под производствения капацитет на PDVSA. За да се види увеличение на добива през 2022 г., са необходими инвестиции в нови кладенци и обновяване на инфраструктурата.

Успехът на Венецуела е свързан със скорошното партньорство с Иран. Сделката, която Каракас сключи с Техеран за доставка на разредител, е от решаващо значение за увеличаване на производството на суров петрол във Венецуела и забележимия скок в производството през ноември 2021 г. Разредителите се транспортират от Иран до Венецуела по различни маршрути, за да се избегне засечка от САЩ. По думите на бившия изпълнителен директор по планиране в PDVSA Хуан Фернандес производството на петрол в момента възлизат на 450 000 до 500 000 барела на ден и това се дължи главно на помощта на Иран.

Въпреки че добивът на петрол изглежда обещаващ, Венецуела все още разчита на това САЩ да отменят санкциите си срещу петролната индустрия на страната, за да спечели по-големи чуждестранни инвестиции и да запази нивата на добив.