Най-големия вносител на петрол в света,Китай увеличи вноса си на суров петрол от Иран и Венецуела през 2021 година, въпреки, че на двете страни са наложени санкции от САЩ. По-евтиният петрол е причината за високия внос на Китай, съобщава Oiprice.

Вносът на петрол от двете страни в китайските рафинерии се е увеличил с 53% през 2021 на годишна база, показват данни на компанията Kpler. Общият внос на петрол от Иран и Венецуела в страната е 324 милиона барела суров петрол, най-високият обем от 2018 г.

По-голяма част от закупения петрол е за сметка на частни китайски рафинерии. Според данни, цитирани от Bloomberg, рискът от още санкции на САЩ и потенциално откъсване от финансовите пазари не е намалил апетита за по-евтин суров петрол от китайски независими рафинерии.

В същото време други азиатски страни като Япония и Южна Корея избягват внос от двете страни.

Както е известно Иран и Венецуела са под санкции на САЩ и малко купувачи са готови да рискуват да и да ги нарушат. Независимите китайски рафинерии обаче никога не са спирали да купуват ирански петрол, въпреки че държавните гиганти на Китай избягват да търгуват с петрол от Иран.

"Нарастващите цени на суровия петрол обаче са примамливи, особено като се има предвид, че той излиза с до 10% по-евтин, когато се доставя в Китай", казват експерти.

Китайски рафинерии увеличиха вноса на петрол от Иран между август и октомври, привлечени от по-евтиния ирански суров петрол, въпреки риска от санкции на САЩ, писа Reuters преди два месеца, позовавайки се на данни за проследяване на танкери и търговци.

И през ноември китайски рафинерии увеличиха значително вноса си на суров петрол от Иран.