Гигантът в хранително-вкусовата индустрия Mondelez International се готви да търси наследник на главния изпълнителен директор Айрин Розенфелд, тъй като в момента корпорацията е изправена под сериозен натиск от страна на акционерите. Успоредно с това бордът прави усилия за преход към предлагането на по-здравословни продукти.

Според източници, цитирани от The Wall Street Journal, от ръководството на компанията вече са наели фирмата за подбор на кадри Heidrick & Struggles International, която да помогне при избирането на най-подходящите кандидати. Запознатите твърдят още, че се обсъждат възможности за привличане на човек извън структурата на Mondelez, пише Reuters.

От компанията обаче все още отказват официален коментар по случая.

Промените в ръководството обаче може да не се случат толкова лесно, като се има предвид, че Розенфелд е също и председател на борда на директорите.

Възможните нейни наследници, които в момента са част от мениджмънта на компанията, са главният директор, отговарящ за растежа, Том Кофър и финансовият директор Брайън Гладден.

Производителят на "Милка" и "Своге" отчете срив на печалбата с 80%

Производителят на "Милка" и "Своге" отчете срив на печалбата с 80%

Но има логично обяснение за това

Акционерите в Mondelez настояват за промени в управлението, след като приходите на групата за 2016 година паднаха с 12%. Двамата най-големи инвеститори в корпорацията - Нелсън Пелтц и Уилям Акман, настояват ръководството да намери решение за повишаване на приходите или за продажба на основния бизнес.

У нас международната компания развива дейност чрез дъщерното си дружество "Монделийз България". Фирмата има производствена база в град Своге, където се правят шоколадите "Своге". Дружеството прави още десертите "Република", шоколадовите бонбони "Сезони" и Sucahrd, като и други продукти.

В глобален мащаб Mondelez е популярна с марките си Milka, Jacobs, BelVita и TUC.