Нещо средно между латиноамериканска телевизионна драма и зимен трансферен прозорец - така най-кратко могат да се опишат събитията от последните 3 дни около OpenAI, една от най-перспективните технологични компании на нашето време. Създателите на ChatGPT първо свалиха доверието си от изпълнителния директор Сам Алтман, после се появиха информации, че го канят обратно, но в крайна сметка стана ясно, че той вече е част от екипа на Microsoft.

Защо това е важно?

Преди година ChatGPT предизвика истинска експлозия на интереса в изкуствения интелект. Чат ботът, който може да води разговори на всякакви теми, се превърна в най-бързо трупащото популярност приложение и около него се появи цяла индустрия, свързана със съдържание, анализ на данни и т.н.

Microsoft, които инвестираха милиарди в OpenAI и изградиха инфраструктурата на компанията, интегрираха езиковия модел GPT-4 в своята търсачка Bing, а към момента все повече функции и услуги около Windows и Office се подсилват с изкуствен интелект.

Що е то ChatGPT за фирми и колко по-мощен е той

Що е то ChatGPT за фирми и колко по-мощен е той

Решението на OpenAI ще пази поверителната корпоративна информация

AI ботовете дават възможност за реално общуване с машината на разговорен език - цялостна промяна на парадигмата, сравнима с появата на търсачките и социалните мрежи. Това стана и причина Google да ускорят усилията си в областта на изкуствения интелект. Така до средата на годината (и с малко неубедителен дебют) вече беше наличен и чат ботът Bard, като освен това онлайн гигантът също започна да интегрира изкуствен интелект в услугите си.

Meta не остана по-назад, като освен това тя предоставя своите AI модели на изследователите с възможността да ги надграждат. X на Илон Мъск скоро ще покаже своя прочит на темата чрез бота Grok.

Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT професии?

Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT професии?

Потенциалното въздействие на ChatGPT и подобни модели върху професии зависи от няколко фактора

Настъпилата истинска "надпревара във въоръжаването" в областта на изкуствения интелект сериозно притесни някои учени и общественици - заради всички рискове, които подобна технология без адекватен контрол носи със себе си.

В голяма степен всичко това се случи, заради Сам Алтман, който взе решението да превърне GPT моделите в потребителски продукт. Ето тук разказваме още за него:

Сам Алтман от OpenAI: Човекът, от когото Google най-много се страхува

Кой е човекът, от когото Google най-много се страхува

От термоядрения синтез и изкуствения интелект до подготовката за Апокалипсиса - Сам Алтман е едно от най-интересните лица в света на технологиите

Какво се случи?

В късните петъчни часове беше оповестено, че бордът на OpenAI освобождава Алтман, тъй като "не е бил достатъчно откровен" в комуникацията си и така е създавал пречки за функционирането му.

В събота последва вълна от оставки в компанията, а в неделя CNBC обяви, че инвеститорите в OpenAI търсят начин да върнат Сам Алтман в компанията. Междувременно техническият директор Мира Мурати беше обявена за и.д. CEO на компанията.

Сам Алтман напуска поста главен изпълнителен директор на OpenAI, защото "бордът вече няма доверие" в способността му да ръководи

Създателят на ChatGPT бе изгонен от борда на директорите

Президентът Грег Брокман също се оттегля от ръководството на компанията

След като още в началото на целия скандал босът на Microsoft Сатя Надела обяви, че компанията му продължава да подкрепя OpenAI, днес той оповести, че Сам Алтман ще оглави нов AI проект в рамките на софтуерния гигант. Заедно с него в MS идва и бившият президент на OpenAI Грег Брокман. Коментарът на Алтман в социалните мрежи: "Мисията продължава".

OpenAI се опитва да върне Сам Алтман като изпълнителен директор поради настояване на инвеститори

Цирк за десетки милиарди, инвеститори искат да върнат Сам Алтман начело на ChatGPT, но той поставя като условие да се уволни борда

Алтман има изискване целия борд на директорите на OpenAI да подаде оставка

Междувременно, OpenAI си намериха нов изпълнителен директор в лицето на Емет Шиър, съосновател и бивш шеф на стрийминг платформата Twitch. Той обяви, че в плана му за първите 30 дни на поста влиза наемането на независим разследващ екип, "който да проучи целия процес, довел до сегашното положение и след това да представи пълен доклад".

Все пак Шиър сподели и уважението си към "това, което Сам и целият екип на OpenAI са построили".