Бордът на директорите на OpenAI съобщи късно в петък, че Сам Алтман ще се оттегли като главен изпълнителен директор и ще бъде заменен временно от технологичния директор Мира Мурати.

Компанията заяви, че е провела "процес на съвещателен преглед" и "заключи, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, възпрепятствайки способността му да упражнява своите отговорности".

"Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI", се казва в изявлението.

Бордът на OpenAI включва главния учен Иля Сутскевер и независими директори като изпълнителния директор на Quora Адам Д"Анджело, технологичния предприемач Таша Макколи и Хелън Тонер от Джорджтаунския център за сигурност и нововъзникващи технологии. OpenAI съобщава, че бордът е неговия "цялостният ръководен орган за всички дейности на OpenAI".

Бордът също така съобщава, че Грег Брокман, президент на OpenAI, "ще се оттегли като председател на борда и ще остане в ролята си в компанията, докладвайки на главния изпълнителен директор".

Сам Алтман призна, че напуска OpenAI в публикация на X (бивш Twitter) в петък, но не спомена никакви обвинения от борда на фирмата, че не е бил откровен по време на неуточнени прегледи. Той споделя, че обича да работи в компанията и че ще говори повече за "какво следва по-късно".

Относно назначаването на Мурати, OpenAI съобщава: "Като ръководител на функциите за изследване, продукти и безопасност на компанията, Мира е изключително квалифицирана да влезе в ролята на временен изпълнителен директор. Имаме голямо доверие в способността й да ръководи OpenAI през този преходен период."

Що е то ChatGPT за фирми и колко по-мощен е той

Що е то ChatGPT за фирми и колко по-мощен е той

Решението на OpenAI ще пази поверителната корпоративна информация

OpenAI, който получи милиарди долари от Microsoft и класиран на първо място в списъка Disruptor 50 на CNBC тази година, стана популярен в края на 2022 г., след като пусна публично своя AI чатбот ChatGPT. Услугата стана изключително популярна, тъй като позволи на потребителите да конвертират прост текст в творчески разговор и накара големи технологични компании като Alphabet и Meta да увеличат инвестициите си в изкуствен интелект.

Акциите на Microsoft паднаха след съобщението, затваряйки деня със спад от 1.7% до 369.84 долара.

Говорител на Microsoft написа в изявление, че компанията има "дългосрочно партньорство с OpenAI и Microsoft остава ангажирана с Мира Мурати и нейния екип, докато предоставяме тази следваща ера на изкуствен интелект на нашите клиенти."

В публикация на X главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела коментира "дългосрочното споразумение" на неговата компания с OpenAI, обяснявайки, че "ще остане ангажирана с нашето партньорство и с Мира и екипа и". Надела не спомена напускането на Алтман.

Брокман също сподели публикация в X, която включва съобщението, което е изпратил до бившите си колеги от OpenAI, като ги информира, че се е "отказал", след като е научил за "днешните новини".

OpenAI стартира като организация с нестопанска цел през 2015 г. с подкрепата на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който според различни източници е отделил 1 милиард долара за проекта. Преди да поеме поста главен изпълнителен директор, 38-годишният Алтман бе президент на стартъп ускорителя Y Combinator и спечели известност в Силиконовата долина като инвеститор в ранен етап. По-рано в кариерата си той стартира компанията за социални мрежи Loopt.

Тъй като популярността на OpenAI нарасна тази година заедно с ChatGPT, същото се случи и с профила на Алтман. Той стана своеобразен посланик, представляващ разрастващата се индустрия на изкуствения интелект по целия свят.

През септември Индонезия награди Алтман с т. нар. "Златна виза", като му предостави 10 годишни условия за настаняване и привилегии, предназначени да помогнат на страната да спечели повече чуждестранни инвеститори.

ChatGPT изпадна в "рецесия"

ChatGPT изпадна в "рецесия"

Това обаче не е чак толкова лоша новина

Алтман посети няколко страни от Азиатско-Тихоокеанския регион през лятото, включително Сингапур, Индия, Китай, Южна Корея и Япония, срещайки се с правителствени лидери и служители и изнасяйки публични речи за възхода на изкуствения интелект и необходимостта от регулации.

Сам Алтман

Източник: GettyImages

Сам Алтман

Инженерът даде показания пред Сената на САЩ през май, като призова законодателите да регулират изкуствения интелект, цитирайки потенциала на технологията да има отрицателно въздействие върху пазара на труда, информационната екосистема и други обществени и икономически проблеми.

"Мисля, че ако тази технология се обърка, може да се обърка доста", каза Алтман тогава. "И ние искаме да бъдем шумни за това. Искаме да работим с правителството, за да предотвратим това да се случи.

В прелюдия към показанията си в Сената Алтман също говори на вечеря с около 60 сенатори и конгресмени, които според съобщенията са били очаровани от неговата реч.

Съвсем наскоро Алтман говори тази седмица на конференцията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Сан Франциско, заедно с различни технологични ръководители и световни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин.

OpenAI проведе първата си конференция за разработчици в началото на ноември, подчертавайки нарастващата популярност на стартъпа в технологичната индустрия. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела направи изненадващ гост по време на събитието, присъединявайки се към Алтман на сцената, за да обсъдят технологиите с изкуствен интелект на стартъпа и партньорството му с Microsoft.