Виното и уискито са за пиене и забавление със семейството и приятелите. Но, както любителите на двете напитки научиха през последните години, и двете могат да осигурят добра възвръщаемост на инвестицията.

Winston Art Group и нейното дъщерно дружество WineAdvise - които от години консултират богати хора относно техните колекции от вина и спиртни напитки - се обединиха с Artory, който предлага блокчейн регистър на проверена информация за изобразително изкуство и колекционерска стойност, за да създадат средство за реализиране на потенциални доходи от акредитирани инвеститори.

Фондът Cask100, петгодишен затворен инструмент на стойност 20 милиона щатски долара, ще инвестира в разнообразна кошница от редки и колекционерски уискита, бъчви за уиски и вино, от Червената колекция на едномалцово уиски на Macallan до бутилки от бургундското Domaine de la Romanée-Conti.

"Направихме много изследвания за това как да направим това да работи, как да направим възвръщаемост на инвестицията, която да бъде интересна за хората", казва Елизабет фон Хабсург, основател и управляващ директор на Winston Art Group. Въпросът беше "можем ли да го направим с тези класове активи? Беше ясно, че можем."

Cask100 не е първият фонд Artory/Winston. Съвместното предприятие между компаниите също така в момента набира повече от 100 милиона щатски долара от акредитирани и институционални инвеститори за фонд за изкуство, който държи произведения на колекция от нововъзникващи, средни и утвърдени артисти.

За да влезете в първото затваряне на фонда за вино и уиски - очаквано някъде през октомври - е необходима минимална инвестиция от 10 000 щатски долара; този минимум по-късно ще нарасне до 50 000 щатски долара. Очаква се фондът да постигне вътрешна норма на възвръщаемост от около 15% до 20% и подобно на фондовете за частен капитал с такава възвръщаемост, обикновено ще начислява на инвеститорите годишна такса за управление от 1,5% от активите и 20% от печалбите, спечелени над предварително определен бенчмарк.

Cask100 не е първият или единствен фонд за вина и спиртни напитки. Сред наличните предложения Vinovest твърди, че демократизира достъпа до хубаво вино и уиски, като позволява на хората да създават свои собствени портфолиа само за 1000 щатски долара. Cult Wine Investment, базирана в Обединеното кралство компания, също създава персонализирани портфейли за инвеститори и в момента управлява колекция от около £290 милиона (US$362,2 милиона).

През последните няколко години стойността както на редките уискита, така и на изисканите вина се повиши, но тяхната възходяща траектория се смекчи през последната година. Глобалният индекс на Cult Wines, базиран на данни от уебсайта Wine-Searcher, е намалял с близо 3,9% за годината до 31 август, в сравнение с ръст от 37,68% за петгодишния период до края на август.

По същия начин бутилките уиски, проследявани за индекса на Knight Frank Rare Whisky, са се повишили с 322% за 10 години до 30 юни, въпреки че индексът е паднал с 4% през 12-месечния период до края на юни. Индексът измерва аукционните цени в Обединеното кралство на 100 бутилки от "най-стария, най-фин, най-рядък едномалцов скоч", според Knight Frank.

Търговска точка за Cask100 е, че фондът няма да купува само едномалцово уиски или класифицирано Бордо, например, но вместо това ще разнообрази портфолиото си, като купува между производители, реколти и региони.

Например, фондът ще притежава редки шотландски уискита, но също така и японско уиски и бърбън в бутилки и бъчви, казва Брайън Уорд, директор на изисканото вино и уиски на Winston Art Group. В момента фондът обмисля закупуването на буре от вече затворената японска дестилерия за уиски Karuizawa в допълнение към буре 30-годишно шотландско Bowmore, казва Уорд.

Това разнообразие ще "помогне за компенсиране на корекциите на пазара", казва той, и ще помогне да се компенсират всички пропуски, които са "донякъде неизбежни".

Фондът вече е закупил 78-годишна колекция Macallan Red Collection, отбелязвайки, че бутилка от този сингъл малц е продадена за 106 000 щатски долара през последните шест месеца в Sotheby"s. Той също така притежава колекционер от 145 редки бутилки бърбън.

Около 60% от портфолиото на Cask100 вероятно ще бъде в уиски, включително бутилки и бъчви, и 40% във вино, поради по-бързото поскъпване, което се реализира при уискито в момента. Тази комбинация обаче може да се промени в бъдеще, казва Уорд.

За разлика от фондовете, които предлагат на инвеститорите персонализирани портфейли от вино и спиртни напитки, които работят повече като отделно управлявани сметки, отколкото взаимни фондове, Artory/Winston ще създаде единен портфейл.

Закупените бутилки и бъчви първо ще бъдат идентифицирани чрез експертизата на Уорд като дългогодишен оценител на хубаво вино и уиски. Неговият подход ще бъде да търси производители и региони, които е вероятно да поскъпнат повече от другите.

По данни на Winston виното например е поскъпвало с около 10% годишно. И все пак има производители и отделни реколти, които вероятно ще се представят по-добре от това, особено след като последните спадове на цените създадоха възможности за намиране на добри стойности, казва Уорд.

"Има лек спад след Covid, нещо като корекция, което всъщност е нещо вълнуващо, от което можем да се възползваме", казва той.

Всички бутилки или бъчви, които Cask100 купува, ще бъдат оценени от комисия, която включва Уорд в допълнение към майстор на виното, майстор сомелиер и експерт по шотландско уиски. Всички покупки също ще бъдат оценявани независимо.

За Cask100 надлежната проверка и други правни данни ще бъдат записани в блокчейна, казва Nanne Dekking, основател и главен изпълнителен директор на Artory. В крайна сметка Dekking очаква да има цифрова търговия с тези и други колекционерски активи чрез токени.

"Нашата мисия винаги е била да комбинираме технология с изключителен опит в областта", казва той.