Европейското вино не е имунизирано срещу това, което е известно като "вечни химикали", според проучване, публикувано от PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) и цитирано от световни медии. Документът на неправителствената организация подчертава увеличаването на молекулата TFA, остатък от PFAS, в европейските бутилки, закупени в супермаркетите на различни държави в Европа.

PFAS, съкращение от пер- и полифлуороалкилови вещества, са група от хиляди синтетични химикали. Те се наричат ​​"вечни химикали", защото не се разграждат естествено в околната среда. Проучването, проведено в 10 страни-производителки на вино в ЕС, разкрива нива, които понякога са 100 пъти по-високи от тези в питейната вода, според неправителствената организация, която предупреждава за замърсяване от множество източници.

"Така че всички тези флуорирани газове, които откриваме отново в нашите охладителни системи, са много присъстващи и които всъщност се отделят в атмосферата. Що се отнася до замърсяването на подпочвените води, знаем, че основният източник са пестицидите PFAS, тъй като тези вещества се пръскат директно върху почвата, замърсяват културите и попадат в подпочвените води", обяснява Саломе Ройнел, служител по политиката за PAN Europe, цитирана от Euronews.

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

А кои са държавите с най-големи площи с лозя

Повратната точка от 1988 година

Проучването показва хронология, която ни ни връща назад във времето. Неправителствената организация посочва, че не е имало следи от TFA във виното преди 1988 година. Но след тази дата увеличението става постепенно и започва да се ускорява още повече от 2010 година насам. 

Снимка 718044

Източник: iStock

Според PAN Europe това преминаване в края на 80-те години на миналия век може да се свърже с подписването на Монреалския протокол, който имаше за цел да защити озоновия слой чрез постепенно премахване на химикалите.

"Протоколът от Монреал доведе до използването на флуорирани газове, които отделят TFA, и това беше и периодът, в който бяха разработени пестицидите PFAS. Наистина можем да видим ясно съвпадение между нарастването на замърсяването с TFA или замърсяването на вината и нарастването на употребата на флуорирани газове и PFAS пестициди", коментира Ройнел.

Токсичност дори в органичните вина?

От PAN Europe допълват, че са открили следи от TFA дори в органични вина. Затова неправителствената организация призовава за предпазлив подход, тъй като тази молекула е "вещество, което е останало извън радара за много дълго време. Има много малко проучвания за неговата токсичност, но все пак е добре да сме предпазливи."

Възможно ли е някак да се отървем от TFA молекулите? Отговорът е да. Само че технологията е скъпа, енергоемка и изисква чиста вода. Експертите от PAN Europe използват доклада, за да призоват държавите-членки на ЕС да договорят възможността за забрана на пестициди в производството на вино.

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

В тях работят близо 1500 души