Европейското вино не е имунизирано срещу това, което е известно като "вечни химикали", според проучване, публикувано от PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) и цитирано от световни медии. Документът на неправителствената организация подчертава увеличаването на молекулата TFA, остатък от PFAS, в европейските бутилки, закупени в супермаркетите на различни държави в Европа.
PFAS, съкращение от пер- и полифлуороалкилови вещества, са група от хиляди синтетични химикали. Те се наричат "вечни химикали", защото не се разграждат естествено в околната среда. Проучването, проведено в 10 страни-производителки на вино в ЕС, разкрива нива, които понякога са 100 пъти по-високи от тези в питейната вода, според неправителствената организация, която предупреждава за замърсяване от множество източници.
"Така че всички тези флуорирани газове, които откриваме отново в нашите охладителни системи, са много присъстващи и които всъщност се отделят в атмосферата. Що се отнася до замърсяването на подпочвените води, знаем, че основният източник са пестицидите PFAS, тъй като тези вещества се пръскат директно върху почвата, замърсяват културите и попадат в подпочвените води", обяснява Саломе Ройнел, служител по политиката за PAN Europe, цитирана от Euronews.
Повратната точка от 1988 година
Проучването показва хронология, която ни ни връща назад във времето. Неправителствената организация посочва, че не е имало следи от TFA във виното преди 1988 година. Но след тази дата увеличението става постепенно и започва да се ускорява още повече от 2010 година насам.

Източник: iStock
Според PAN Europe това преминаване в края на 80-те години на миналия век може да се свърже с подписването на Монреалския протокол, който имаше за цел да защити озоновия слой чрез постепенно премахване на химикалите.
"Протоколът от Монреал доведе до използването на флуорирани газове, които отделят TFA, и това беше и периодът, в който бяха разработени пестицидите PFAS. Наистина можем да видим ясно съвпадение между нарастването на замърсяването с TFA или замърсяването на вината и нарастването на употребата на флуорирани газове и PFAS пестициди", коментира Ройнел.
Токсичност дори в органичните вина?
От PAN Europe допълват, че са открили следи от TFA дори в органични вина. Затова неправителствената организация призовава за предпазлив подход, тъй като тази молекула е "вещество, което е останало извън радара за много дълго време. Има много малко проучвания за неговата токсичност, но все пак е добре да сме предпазливи."
Възможно ли е някак да се отървем от TFA молекулите? Отговорът е да. Само че технологията е скъпа, енергоемка и изисква чиста вода. Експертите от PAN Europe използват доклада, за да призоват държавите-членки на ЕС да договорят възможността за забрана на пестициди в производството на вино.