Преди няколко дни любопитна новина излезе от Северна Корея - лидерът Ким Чен Ун е прехвърлил част от правомощията си на своята сестра Ким Йо-джонг. Това съобщиха международните медии, позовавайки се на информация на южнокорейското разузнаване.

Според информацията може да се каже, че тя вече е вторият човек в политическата структура на Северна Корея и ще отговаря за отношенията на Пхенан с Вашингтон и Сеул.

И докато все още не е ясно дали това наистина се е случило, тъй като според други източници всъщност Ким Йо-джонг е била понижена, то от Business Insider хвърлят малко повече светлина върху това коя е тя. Ето какво знаем за нея досега:

Тя е малко над 30-годишна

Подобно на много други членове на фамилия Ким, за нея също не е известно кога точно е родена. Все пак според известната досега информация тя е била родена в края на 80-те години, което означава, че наскоро е прехвърлила 30 години.

Ким Йо-джонг е най-малкото дете на севернокорейския лидер Ким Чен Ир и третата му съпруга Ко Йон Хи, която е бивша балерина.

Учила е в Швейцария

Тя учи в същото училище в Швейцария, където е бил и брат ѝ. След завършване на основното си образование там тя се мести обратно в Северна Корея през 2000 година.

Снимка 493150

Източник: GettyImages

От малка има интерес към политиката

Още около 2002 година баща ѝ споделя, че тя проявява интерес към политиката и мечтае за кариера в тази посока.

Никой не е сигурен какво се случва с нея и къде се намира тя между 2000 и 2007 година.

Знае се, че тя е изиграла важна роля за това брат ѝ Ким Чен Ун да застане начело на страната за сметка на по-големия им брат от предишния брак на Ким Чен Ир.

Първата публична поява на Ким Йо-джонг е на погребението на баща ѝ през 2011 година.

От 2017 година тя участва активно в политическия живот на страната, след като е назначена за ръководител на пропагандата на Корейската работническа партия.

Ким Йо-джонг е сочена за наследник на Ким Чен Ун

Според някои експерти тя ще бъде наследник на брат си, ако нещо се случи с него преди неговите наследници да станат достатъчно големи, за да могат да управляват. Всъщност някои източници твърдят, че през 2014 година, докато той е бил болен, тя е поела управлението на Северна Корея за кратко.

Снимка 493148

Източник: GettyImages

Тя излиза на световната сцена през 2018 година

Тогава тя е част от делегацията от Северна Корея по време на откриването на Зимните олимпийски игри, провели се в Южна Корея. Тогава тя споделя историческо ръкостискане с президента на съседката им Мун Дже-Ин.

През пролетта на същата година тя участва в мирните преговори между двете Кореи. През април лидерите на двете държави се срещат в демилитаризината зона на общата им граница и Ким Йо-джонг е единствената жена, участвала в преговорите.

Снимка 493149

Източник: GettyImages