Войната със сигурност е възможно най-страшното нещо, което може да се случи на една държава, на един народ и на един човек. Освен страхът, ужасът, физическата болка и смъртта, която войните причиняват, те нанасят жестоки удари върху икономиката. И обикновено струват много пари.

Топ 5 на най-скъпите войни в историята

1. Втората световна война - $4.1 трилиона

Навярно за никого няма да е изненада, че на първо място е именно Втората световна война. Бойните действия тогава се водят на три от седемте континента и в три от океаните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовит), а в тях участват всички развити страни в света по това време. Войната продължава от 1939-а до 1945 година. Втората световна война е не само най-скъпият, но и най-смъртоносният военен конфликт в света - загиват над 73 милиона души, от които около 50 милиона са цивилни.

2. Войната във Виетнам - $738 милиарда

Може би една от най-противоречивите войни на Америка, тя се провежда от 1 ноември 1955-а до 20 април 1975 година между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам), от една страна, както и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виет Конг), от друга. Войната белязва живота на милиони американци и виетнамци. САЩ търпят тежки поражение и са принудени да се изнесат от територията на Виетнам, която е напълно съсипана.

Колко струва най-скъпият артефакт от Втората световна война и каква е историята му

Колко струва най-скъпият артефакт от Втората световна война и каква е историята му

Mercedes Benz 770k е принадлежал на Адолф Хитлер и днес се оценява на 10 милиона долара

3. Войната в Корея - $341 милиарда

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950-а до 27 юли 1953 година и първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. ООН, с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Загиват стотици хиляди военни и цивилни. Мирен договор между САЩ и Северна Корея не е сключен и до днес.

4. Първата световна война - $334 милиарда

Войната започва през 1914-а и продължава до 1918 година. В нея се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Мобилизирани са над 70 милиона войници. Загиват около 16 милиона души - 9 милиона войници и 7 милиона цивилни.

5. Войната в Персийския залив - $102 милиарда

През 1990 година Ирак, ръководен от Саддам Хюсеин, напада Кувейт и отправя заплахи към Саудитска Арабия. САЩ се намесват на страната на Саудитска Арабия. Войната продължава 6 месеца и три седмици - от август 1990 до февруари 1991 година. Жертвите са 25 - 35 000 души, както и над 4 000 цивилни граждани. Американският Конгрес по онова време изчислява, че войната е струвала $61 милиарда. Ох тях $52 милиарда са платени от други държави - $36 милиарда от Кувейт и Саудитска Арабия и $16 милиарда от Германия и Япония.

Финансовото изражение на 11 септември, което също е огромно

Макар и да не е точно война като гореизброените, последиците вследствие на терористичните удари в Ню Йорк от 11 септември 2001 година са изчислени на $1.1 трилиона. След терористичните атаки САЩ започват преследване на виновните за тях. Главната цел е групировката Ал Кайда. Необходими са 10 години, за да бъде заловен и убит техният лидер - Осама Бин Ладен. Междувременно САЩ навлизат в Ирак, твърдейки, че държавата разполага с ядрено оръжие, което така и не е доказано. Конфликтът в Ирак завършва със смъртта на Саддам Хюсеин през 2006 година.

Кои са най-скъпите войни в американската история?

Кои са най-скъпите войни в американската история?

От 1775 година до днес