Щатите са най-голямата военна сила в света с годишен бюджет за отбрана от 649 милиарда долара. Войната в Афганистан е една от най-продължителните да страната, като тя продължава вече над 18 години. И досега е струвала на Вашингтон над 910 милиарда долара, но далеч не е най-скъпата война в американската история.

От онлайн платформата HowMuch разглеждат кои от тях са стрували най-много на страната. За целта използват данни на Federation of American Scientists, както и на USA Today. Те разглеждат хронологично военните конфликти от Американската революция до днес.

Разходите за тях са изчистени от инфлация. Общо те са стрували на Щатите 8,6 трилиона долара от 1775 година до днес. Тази сума се равнява на една трета от дълга на страната, изчисляван на 22,8 трилиона долара, и е двойно по-голяма от брутния вътрешен продукт на Япония.

Изчисленията показват, че Втората световна война е била най-скъпата в американската история, въпреки че тази в Афганистан е най-дългата досега. Първата е струвала общо 4,69 трилиона долара. Конфликтът в Афганистан е третият най-скъп, като преди него се нарежда този в Ирак, струвал 1,01 трилиона долара.

След тях на следващите три места са съответно Виетнамската, Корейската и Първата световна война. За тях Вашингтон е изхарчил съответно 843,63 милиарда долара, 398,81 милиарда долара и 381,8 милиарда долара.

В топ 10 влизат още съответно Войната в Персийския залив, Американската гражданска война и Испано-американската война.

Снимка 449698