Може ли растителното месо да измести по консумация животинското месо? Според най-голямата компания за вегетарианско месо - Beyond Meat, това ще се случи, и то не в толкова далечно бъдеще, колко може да предполагаме. Ето и основните причини за това, представени от анализатора на Investor Place Люк Ланго.

Пари

Производството на месо на растителна основа на практика излиза значително по-евтино от конвенционалното месо. Всъщност днес това не е така, защото в индустрията се влагат огромни суми за научноизследователска и развойна дейност. Тези разходи обаче скоро ще бъдат значително редуцирани, след като компаниите усъвършенстват своите рецепти и лабораторни процеси за производство на месо. Другата причина е мащабът - когато изкуственото месо започне да се произвежда в големи количества, това би намалило цената до крайните потребители значително.

"В действителност производството на месо на растителна основа ще бъде далеч по-евтино от производството на месо на животинска основа, тъй като първото е повторяем процес с евтини съставки, които могат да се извършват непрекъснато в една лаборатория, докато второто изисква поддръжка на огромни ферми с хиляди глави добитък- крави, пилета и свине", пише анализаторът.

Едуин Барк - главен изпълнителен директор на компанията за алтернативни растителни продукти Plant & Bean - заяви по-рано през настоящата седмица, че потенциалът пред индустрията е огромен. "Ако наистина преодолеем тези потребителски бариери по отношение на цена и качество, мисля, че търсенето ще се ускори неимоверно." Коментарът му дойде в контекста на откриването на новата на фабрика на компанията в Бостън, Англия. Очаква се малкото градче, заобиколено от някои от най-плодородните земеделски земи в страната, да стане столицата на "фалшивите меса" в Европа заради новия завод на Plant & Bean там. В съоръжението ще се произвеждат годишно по 55 000 тона растителни бургери и колбаси.

Продуктите с растително месо ще станат значително по-евтини в Европа

Продуктите с растително месо ще станат значително по-евтини в Европа

Търсенето на алтернативните растителни продукти тепърва ще се увеличава

Здраве

Месото на растителна основа донякъде може да се възприема като по-здравословно от животинското. Следователно ако индустрията открие правилната рецепта, така че на вкус растителният продукт да наподобява силно животинския, това ще бъде сигурна формула за успех.

Има и други притеснения, най-вече свързани с качеството. Авторът признава, че в момента един от най-големите удари срещу индустрията е това, че сегашните растителни продукти се произвеждат от куп странни неща, така че да имитират максимално вкуса и текстурата на животинското месо. А това със сигурност прави продуктите по-малко здравословни, което донякъде обезсмисля процеса.

"Но науката тук ще се подобри само с нарастването на търсенето на меса с растителен произход. И тъй като опитът вече се трупа, а методите се усъвършенстват, растителните месни продукти тепърва ще стават само по-истински и здравословни. Междувременно месото от животни няма да стане по-здравословно. В даден момент от не толкова далечното бъдеще растителното месо ще стане трайно по-здравословно от което и да е животинско месо", заявя Ланго.

Околна среда

Сред другите доводи на автора е и това, че месото на растителна основа е по-добро за околната среда. "Не е тайна, че пренаселването на добитъка е вредно за околната среда. Кравите и говедата произвеждат повече парникови газове от автомобилите и са отговорни за 9% от всички парникови газове, предизвикани от човека", посочва той, позовавайки се на данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Доводът му е, че по-стабилното приемане на месо на растителна основа ще намали броя на добитъка в света и по този начин ще намали емисиите на въглерод и всъщност ще бъде мощен инструмент в борбата с изменението на климата.

Животните

Месото на растителна основа е по-добро и за животните, завършва анализаторът. "Не е скрита тайна, че за да отговорят на процъфтяващото търсене на месо в света, фермерите трябва да отглеждат повече крави, пилета и свине, отколкото е нормално, и да ги натъпкват в трудно приложими условия. Години наред американците не се интересуваха от благосъстоянието на добитъка. Сега по различни причини го правят." Месото на растителна основа подобрява хуманното отношение към животните, като намалява нуждата огромно количество животни във фермите.

Beyond Meat, която дебютира на "Уолстрийт" през май, а акциите ѝ поскъпнаха с 570%

Непознатата компания, която дебютира на "Уолстрийт" през май, а акциите ѝ поскъпнаха с 570%

Някои анализатори обаче смятат, че ценните книжа на производителя са надценени

Всъщност авторът не твърди, че изкуственото месо ще измести напълно истинското такова. Това на практика е невъзможно, едва ли ще бъде и напълно здравословно. А и едва ли много хора биха си представили сега изцяло безмесна трапеза на някои от най-големите празници. И не само. Това обаче не означава, че светът наистина няма постепенно да се ориентира към по-честата консумация на растителните продукти като по-здравословна, евтина, щадяща природата и самите животни опция. Следователно индустрията за производство на алтернативни на месото растителни продукти със сигурност само ще процъфтява, а огромната сега пазарна ниша следва да става все по-малка. Просто е въпрос на време да се преодолеят основните предизвикателства, свързани качеството и цената - нещо, в което никой не трябва да се съмнява, че е възможно през 21 век. Доказателство за казаното - акциите на Beyond Meat са увеличили стойността си с над 500% спрямо месец май 2019 година, когато беше листването на компанията.