Заобиколен от някои от най-плодородните земеделски земи в Англия, малкият град Бостън скоро ще се превърне в столицата на "фалшивите меса" в Европа. Очаква се в рамките на следващия месец там да бъде открита гигантска фабрика за производство на растителни бургери и колбаси, пише Bloomberg.

Новият завод на Plant & Bean, който ще бъде най-големият такъв в Европа, ще произвежда 55 000 тона годишно алтернативни протеинови продукти. А с това се очаква да се осигури на индустрията за изкуствено месо онзи необходим мащаб, който да гарантира намаляването на разликата в цените и качеството с конвенционалните месни продукти, коментира главният изпълнителен директор на компанията Едуин Барк.

Според Барк спадът на разликата в цените на вегетарианското и обикновеното месо, която е значителна на големите пазари, може да се гарантира само чрез увеличаване на мащаба. По думите му все още е предизвикателство семействата да купуват редовно продукти на растителна основа за своята трапеза.

Beyond Meat, която дебютира на "Уолстрийт" през май, а акциите ѝ поскъпнаха с 570%

Непознатата компания, която дебютира на "Уолстрийт" през май, а акциите ѝ поскъпнаха с 570%

Някои анализатори обаче смятат, че ценните книжа на производителя са надценени

Търсенето на алтернативни протеинови продукти процъфтява през последните години, след като изменението на климата и здравословните проблеми насочват потребителите към продукти като вегетариански бургери и други. Индустрията привлече огромни инвестиции с рисков капитал, докато хранителните гиганти от McDonald's до Nestle започнаха да пускат свои собствени продуктови гами в нишата.

И все пак продажбите остават част от световния пазар на месо, който се оценява на 1,4 трилиона долара.

Plant & Bean е компания, която по-рано беше известна като подразделението за растително месо на The Brecks Company. В момента фирмата търси средства за откриване на повече заводи. Това включва широкомащабно съоръжение в САЩ през следващата година, като следващите цели на компанията са заводи в Китай и Тайланд през 2022 година. Планът включва след това и фабрика в Бразилия, която е център за традиционната месна индустрия.

Първата веган "месарница" във Великобритания отваря врати. Какво ще продава?

Първата веган "месарница" във Великобритания отваря врати. Какво ще продава?

Този тип пазар процъфтява в Обединеното кралство

Пандемията на Covid-19 ускори консумирането на растително месо в диетите на хората, посочи още директорът на производителя, който е и бивш управляващ директор за Европа на отдела за растителни храни на Nestle. Plant & Bean работи със своите партньори за намаляване на разходите за грах и боб с 50%, тъй като се стреми да направи продуктите си по-привлекателни.

"Предстои дълъг път, но потенциалът е огромен. Ако наистина преодолеем тези потребителски бариери по отношение на цена и качество, мисля, че търсенето ще се ускори неимоверно", допълва още Едуин Барк.