Бивш служител на Apple е обвинен в измама, която е ощетила технологичния гигант с над 10 милиона долара, предават световните медии. Кражбата се е случила чрез схеми, свързани с глобалната верига за доставки.

52-годишният Дирендра Прасад е изправен пред пет обвинения, след като е използвал своята "позиция, предполагаща доверие", като купувач в глобалната верига на доставките на Apple, за да измами компанията, твърди обвинението.

Според прокурорите, измамникът се е представял като купувач от името на Apple и по този начин е преговарял с различни доставчици като е направил поръчки, а компанията е правила плащания въз основа на сумите от фактурите, които той е въвел в своята система за покупки.

Apple е изправена пред големи проблеми в Европа и възможни загуби от десетки милиарди долари

Apple е изправена пред големи проблеми в Европа и възможни загуби от десетки милиарди долари

Заради App Store

Прасад е измамил Apple, като е прибирал отстъпки, крадейки части чрез използването на фалшиви поръчки за ремонти и е карал компанията да плаща за артикули и услуги, които тя реално никога не е получила.

Освен това бившият служител е укривал данъци и е прал пари от схемите си. Apple го е уволнила през декември 2018 година след десетилетие, в което той е работил за компанията, показват съдебните документи.