Всички пътнически полети на летище "Бранденбург" в Берлин, които бяха насрочени за днешния 25 януари, са или отменени, или пренасочени, съобщав Reuters. Причината: мащабна стачка на служителите, които настояват за по-високи заплати. Протестните действия засегнаха над 300 полета и блокираха 35 000 пътници на аеропорта.

Стачката е организирана от профсъюза Verdi, който настоява за месечно увеличение с €500 евро на заплатите на служителите на летището и услугите за наземно обслужване при 12-месечен колективен договор. На този фон шефът на Lufthansa Карстен Шпор разкритикува стачните действия.

"Да наречеш еднодневна стачка предупредителна е доста необичайно", заяви той.

Новата стачка, която ще парализира Heathrow за коледните празници

Новата стачка, която ще парализира едно от най-натоварените летища в Европа за коледните празници

British Airways и Virgin Atlantic вече спряха продажбата на билети

Синдикатът заяви, че очаква до 1500 работници да участват в стачните действия.

Стачките по европейските летища зачестяват

В края на 2022 година, преди Коледа, British Airways и Virgin Atlantic спряха продажбата на билети за полетите си до едно от най-натоварените летища в Европа - британското Heathrow. Това се случи заради поредна стачка на аеропорта, този път от страна на Гранична полиция. В протеста, който беше обявен между 23 и 26 декември и 28-31 декември, се включиха около 1000 гранични служители.

Около 75% от служителите на граничните сили са членове на синдиката PCS, който организира стачката, след като правителството отказа да увеличи възнагражденията с 2%. Властите предприеха обучение на военен персонал, държавни служители и доброволци, които ще заменят стачкуващите служители.

Мащабна стачка парализира Heathrow

Мащабна стачка парализира едно от най-натоварените летища в Европа

Служителите на аеропорта искат по-високи заплати

Предната голяма стачка на Heathrow беще на 18 ноември. Тогава около 350 работници, отговарящи за обработката на багаж,а се включиха в протестните действия. Засегнати бяха много авиолинии. Сред най-засегнатите авиокомпании бяха Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus and Finnair.

През септември миналата година германската авиокомпания Lufthansa съобщи, че отменя почти всички свои полети до и от основните си германски центрове в Мюнхен и Франкфурт за един ден, след като пилотите обявиха стачка. Авиокомпанията отмени 800 полета на 2 септември, което засегна 130 000 пътници.

Пилотите обявиха стачните действия, засягащи пътническите авиокомпании Lufthansa и Lufthansa Cargo, след като преговорите за по-добро заплащане с германската авиокомпания се провалиха.

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Това засяга 130 000 пътници