Служителите, които обработват багажите на едно от най-натоварените летища в Европа - лондонското Heathrow, излязоха на 72-часова стачка с искания за увеличаване на заплащането, предават световните медии. Около 350 работници започнаха стачните действия в 4:00 часа местно време.

Засегнати са много авиолинии и са нарушени полетите, напускащи Терминалите 2, 3 и 4 на най-натовареното британско летище, съобщават британските медии.

Сред най-сериозно засегнатите кампании днес се предполага, че ще бъдат Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus and Finnair.

Хаос на Heathrow: Летището ограничи броя на пътниците

Хаос на Heathrow: Летището ограничи броя на пътниците

Най-натовареният британски аеропорт търси изход от кризата

Работниците излизат на протест срещу "подигравателното", както беше определено от профсъюза им, предложение за заплащане на наземните служители от компанията Menzies, която е техен работодател.

Има опасения, че пътници на Qatar Airways, които ще пътуват за световното първенство по футбол, започващо тази неделя, също ще бъдат потърпевши от стачните действия.

През юни стотици работници на британската авиокомпания British Airways също блокираха лодонското Heathrow, излизайки в стачка с искане за по-високо заплащане.

Работодателите не се се върнали към предишното заплащане, след като го орязаха с 10% по време на пика на пандемията, което доведе и до недоволство сред работниците на аеропорта. През юли пък летището беше принудено да намали броя на полетите, заради недостиг на персонал.

Служителите на British Airways излизат в стачка на летище Heathrow

Служителите на British Airways излизат в стачка на най-голямото летище в Европа

Стачните действия ще включват по-малко от 50% от персонала на летището