British Airways и Virgin Atlantic спряха продажбата на билети за полетите си до едно от най-натоварените летища в Европа - британското  Heathrow, съобщава BBC. Това се случва заради поредна стачка на аеропорта, този път от страна на Гранична полиция.

В протеста, предвиден между 23 и 26 декември и 28-31 декември, ще се включат около 1000 гранични служители.  Стачката ще засегне не само най-голямото международно летище във Великобритания, но и аеропортите в Бирмингам, Кардиф, Глазгоу, Гетуик и Манчестър, както и пристанището на Нюхейвън.

Стачните лидери предупредиха летищните власти да "потиснат търсенето" в стачните дни, когато се очаква броят на пътниците да бъде над 70-80% от нивата през 2019 година.

Мащабна стачка парализира Heathrow

Мащабна стачка парализира едно от най-натоварените летища в Европа

Служителите на аеропорта искат по-високи заплати

Източник от Heathrow заяви пред BBC, че летището се е срещнало с представители на BA и Virgin, за да поиска ограничаване на продажбите на нови билети и авиокомпаниите са приели мярката.

Британското Министерство на вътрешните работи предупреди пътниците да очакват смущения

British Airways спря продажбата на входящи полети през всичките осем дни, в които се очаква служителите да стачкуват. Virgin Atlantic ограничава продажбата на билети на 23, 28, 29 и 30 декември, като се очаква това да са най-натоварените дни с пътници на Хийтроу.

Около 75% от служителите на граничните сили са членове на синдиката PCS, който организира стачката, след като правителството отказа да увеличи възнагражденията с 2%. Властите предприеха обучение на военен персонал, държавни служители и доброволци, които ще заменят стачкуващите служители.

Министерството на вътрешните работи заяви, че е "изключително разочаровано" от решението на синдиката PCS, като добави, че това ще причини "значително неудобство" на пътуващите през празничния период.

От летището заявиха, че очакват по-голямата част от пътниците да не бъдат засегнати от стачните действия и че не нямат за цел полети да бъдат отменени или премахнати от графика.

Предната голяма стачка на Heathrow беще на 18 ноември. Тогава около 350 работници, отговарящи за обработката на багаж,а се включиха в протестните действия. Засегнати бяха много авиолинии. Сред най-засегнатите авиокомпании бяха Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus and Finnair.

Хаос на Heathrow: Летището ограничи броя на пътниците

Хаос на Heathrow: Летището ограничи броя на пътниците

Най-натовареният британски аеропорт търси изход от кризата