2020 година със сигурност може да се определи като най-лошата година за глобалния туризъм. Въпреки всички забрани и ограничения обаче, някои от нас успяха да организират почивка или екскурзия, очертавайки най-популярните туристически дестинации в платформата Trip Advisor през годината. Или поне много добри предложения за следващата, за която се надяваме да бъде поне една идея по-нормална. И все пак ако 2020-а е била лоша за вас от финансова гледна точка, не бързайте да се отказвате от настоящата публикация, защото някои от предложените дестинации са по-евтини и по-близо до България, отколкото може би предполагате.

1. Лондон, Великобритания

Лондон е много светове в едно. Винаги е бил и винаги ще бъде. Това е и основната причина мегаполисът да бъде избран за най-популярната дестинация през 2020-а.

Енергията на града гарантира, че никога няма да преживеете два еднакви дни. Дали ще разглеждате кралските или исторически забележителности, ще се изгубите по криволичещи калдъръмени улички, или ще заложите на световно известни ресторанти със звезди на Мишлен - няма как да сбъркате. Лондон си е просто Лондон и е задължителна дестинация поне веднъж в живота.

2. Париж, Франция

Похапвайки шоколад в тротоарно кафене, отпускайки се след еднодневна разходка по Сена или удивлявайки се на икони като Айфеловата кула и Триумфалната арка - перфектното преживяване в Париж съчетава отдиха и оживлението, така че да се насладите на изискано ястие или вълшебствата на Лувъра. Това прави столицата на романтиката втората най-посещавана дестинация през 2020 година, което доказва, че любовта също е епидемична.

Снимка 423926

Източник: iStock

3. Крит, Гърция

Родното място на царя на олимпийските богове и на съвременната европейска цивилизация - гръцкият остров Крит е повече от едно средиземноморско бижу. Древните руини и културни забележителности на острова съчетават археологическа и митологична история, която ще вие смае. Там можете да се насладите на очарователната атмосфера на Старото венецианско пристанище на град Ханя или на крепостите и манастирите на Ретимонон. Страхотните минойски руини на Малия датират от 1900 година преди н.е., а величествената планина Ида е мястото, където Зевс - богът на древногръцките богове - е роден.

Допълнителен повод да посетите тази невероятна дестинация е и нейната близост - тя се намира на около 3 часа от София със самолет. До острова се стига сравнително лесно и с автомобил - това би ви отнело около 18 часа от София според Google Maps. Пътуването до столицата Атина след границата с Гърция е само по магистрала и трае около 6 часа, като пътят е осеян с безброй забележителности, към които можете да отбиете. От Атина пътуването до Крит е с ферибот - от пристанище Пиреа до Ираклио, и продължава около 8 часа.

Забележителностите с най-много посещения през 2019 година

Забележителностите с най-много посещения през 2019 година

Според класация на TripAdvisor

4. Бали, Индонезия

Бали е истински индонезийски рай, фантазия. Просто оставете слънцето да попие по тялото ви, докато се излежавате върху безброй бели песъчинки. Или пък общувайте с тропическите същества, докато се гмуркате по кораловите хребети или в близост до цветните развалини на военни кораби от Втората световна война. На брега буйната джунгла приютява каменни храмове и палави маймуни. "Художествената столица" на Убуд е идеалното място да видите културен танцов спектакъл, да вземете клас в работилница за батик или ковачество, както и да ободрите ума и тялото си с час по йога. Това поставя екзотичния остров на четвърто място като най-популярна дестинация през пандемичната 2020 година.

Снимка 391517

Източник: Facebook / AYANA Resort and Spa BALI

5. Рим, Италия

Рим не е построен за един ден - и ще ви трябват много повече от един ден, за да пренесете този вечен град в спомените си. Градът е истински колаж от пиаци, пазари на открито и изумителни исторически забележителности. Хвърлете монета във фонтана ди Треви, съзерцавайте Колизеума и Пантеона и опитайте перфектно еспресо или джелато, преди да седнете за обяд в една от всичките невероятни пицарии наоколо. И както всички знаем, във вечния италиански град лежи и друг град, който всъщност е със статут на цяла държава. Ватиканските музеи бяха третата най-посещавана забележителност в света през 2019 година според Trip Advisor. За там обаче със сигурност трябва да си приготвите цял ден, който ще завърши с незабравимата Базилика "Свети Петър" и култовия площад пред нея.

6. Пукет, Тайланд

Най-големият остров на Тайланд е международен магнит за любителите на невероятни плажове и сериозните гмуркачи, които с ентусиазъм се потапят в Андаманско море. Сините лагуни и запленяващите залези създават незабравима атмосфера и сбъдват мечти. И наистина - почивката на това райско място може да се почувства малко сюрреалистично. Водните спортове са най-популярните дейности, макар че след като сте взели достатъчно слънце, със сигурност ще има и какво да разгледате в аквариумите, градините и будистките храмове на острова.

Снимка 511412

Източник: iStock

7. Сицилия, Италия

Ето ни и на седмо място, за което отново ще завъртим глобуса към близката ни и позната Италия. Този път отиваме в Сицилия - островът, който е празник за всички познати ни сетива. Средиземноморският остров е раят на вкусната храна. Може би се питате какво са харесали най-много посетителите през 2020-а. Вземете например хрупкавите и кремообразни отвътре аранчини - дълбоко пържени топчета ориз, пълни със сирене и сос отстрани - хапки от небесата. Сицилианската мания за сладки изкушения може да се види в някои от най-добрите десерти в света, като ледената гранита или греховните каноли. В комбинация можете да се потопите и в уникалния бароков стил на сградите в Катания или страхотните паметници на Агридженто. 

8. Майорка, Балеарски острови, Испания

Мечтателният остров, предоставил вдъхновение на Шопен и Миро, сега има репутацията на дестинация за плаж през пролетната ваканция. Всъщност островът се превръща все повече в семейна дестинация заради плажовете си и епичните изложби на делфини и морските лъвове в Маринленд.

Снимка 497721

Източник: iStock

9. Барселона, Испания

И Барселона е една от онези дестинации, които е по-добре да се видят, отколкото да четете за тях. Така че по-добре се уверете сами. Съвет от нас - задължително отпийте сангрия в тротоарно кафене в Лас Рамблас, докато гледате пищни улични изпълнители. След това може да си създаде и собствен подвижен празник, плавайки от тапас бар до тапас бар. Барселона е задължителна точка поне веднъж в живота.

10. Истанбул, Турция

Стигаме и до десетата най-популярна сред туристите дестинация за 2020 година. Подобно на остров Крит, и тя е доста близо до България - става въпрос за вечения Истанбул. През вековете много култури са добавили своя белег към това ценно парче земя. Днес там можете да изпитате тези вълнения от първа ръка. Истанбул не е просто един град, а много градове в рамките на един. До него може да стигнете за около 6 часа с кола от София, което прави градът задължителна дестинация за близкото бъдеще. Не забравяйте и че в момента една почивка там може да ви излезе в пъти по-евтино в сравнение с преди няколко години заради инфлацията в Турция. Така че не му мислете много, а започвайте да планирате своето пътешествие до Истанбул.

Снимка 211312

Източник: Flickr.com