Наред с произвеждането на електроенергия по време на световната пандемия на новия коронавирус, когато доставките са от критична важност, операторите на ядрените централи също така използват технологиите за диагностициране на заразата и борбата с нейното разпространение.

От Канада до Китай и от САЩ до Холандия - операторите на ядрените реактори и учените поддържат и разширяват производството на медицински изотопи за стерилизирането на медицинско оборудване и намирането на решения в борбата срещу множество заболявания. От рак до новия коронавирус. Те също така даряват медицинско оборудване и други консумативи на болници и медицинския персонал по света, които са на първа линия в тези извънредни времена, пише сайтът на списанието за енергетика Power.

Пандемията на новия коронавирус сега подчертава важността на ядрената енергийна общност в подобни извънредни ситуации.

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Какви мерки се прилагат в сектора, така че да се гарантират сигурни доставки на електроенергия?

Медицински изотопи

"По време на пандемията основно внимание се отделя на осигуряването на доставките на кобалт-60 и други медицински изотопи", заяви старши мениджърът по комуникации на Световната ядрена асоциация Джонатан Коб. Кобалт-60, който се произвежда изкуствено в ядрените реактори, се използва за стерилизация на медицинско оборудване, а също така и за лечение на рак и някои заболявания на кръвта.

Коб обяснява и как Bruce Power - единственият ядрен генератор в частния сектор в Канада, който има производствен капацитет от 2,4 гигавата - сега съсредоточава вниманието си върху поддържането на сигурността на доставките на електроенергия в Онтарио. Компанията ще произвежда и кобалт-60. В момента в централата се извършва и мащабен проект по подмяна на оборудване, който върви по график, но сега компанията обяви, че свежда дейността си само до основни, каквито са мерките срещу коронавируса. Компанията е намалила работната ръка на място временно до минимум - с близо 70%.

Bruce Power също така обяви, че ще предостави 600 000 броя лични предпазни средства в подкрепа на здравните работници в Онтарио.

Осемте енергоблока на централата произвеждат ежегодно около 30% от електроенергията на Онтарио. Реакторите на централата (CANDU) имат уникален дизайн, използващ като гориво естествен уран, който е леко обогатен и тежка вода като забавител. Четири от реакторите произвеждат кобалт-60. Компанията произвежда първия си медицински клас кобалт-60 с висока специфична активност от седмия реактор на централата през 2019 година.

В партньорство с Isogen - съвместно предприятие на гиганта за ядрени технологии Framatome и компанията за управление на жизнения цикъл на енергийния сектор Kinectrics - Bruce Power развива и иновативен проект. Обединението разработва производството на лутеций-177, който може да се използва в целевата радионуклидна терапия за лечение на ракови заболявания като невроендокринни тумори и рак на простатата. Лутеций-177 може да унищожи раковите клетки, като остави здравите клетки незасегнати.

Базираната в Холандия международна компания NRG пък произвежда изотопите технеций, лутеций-177, иридий-192 и стронций-89 в изследователския реактор в Петен.

"Нашата дейност има огромно значение за 30 000 пациенти, на които ежедневно помагат медицинските изотопи от Петен. Ще положим всички усилия, за да продължим и занапред работата си в тази област", казват от NRG.

Изграждането на нови ядрени реактори ще намали щетите от Covid-19 върху икономиката на Чехия

Изграждането на нови ядрени реактори ще намали щетите от Covid-19 върху икономиката на Чехия

Според група от 30 компании, подкрепени от местните власти в близост до ядрената електроцентрала "Дуковани"

Протеини на Covid-19

В изследователския център ANSTO в Австралия учени използват синхротрона на съоръжението - цикличен ускорител на частици, който помага да се определи структурата на протеините на новия коронавирус. Много от протеините на вируса са вече описани, което помага на изследователите да разработят лекарства, които се свързват с тези протеини и предотвратяват или лекуват заболяванията.

"Използвайки нашата технология, в рамките на пет минути можете да разберете защо дадено лекарство действа или не действа при свързване с протеини на Covid-19", обяснява Андрю Пиел, който е професор и директор на австралийския синхротрон.

"В момента получаваме мостри за анализ, които да бъдат изследвани и споделени с учени от цяла Австралия и Азия. Работейки заедно и използвайки всички различни техники и инфраструктура, с които разполагаме днес, можем да спечелим тази битка много по-бързо, отколкото предишните поколения. Работата е от жизненоважно значение за намирането на решение за борба с този вирус и спасяване на животи по целия свят. "

Междувременно групата за развитие на ядрените технологии Zhongguang в Китай помага за стерилизирането на медицински консумативи като спринцовки, ръкавици и маски.

Коронавирусът може да забави глобалния енергиен преход

Коронавирусът може да забави глобалния енергиен преход

Пандемията удря сериозно веригите за доставка на възобновяема енергия

3D принтери за производство на щитове за лице

Канадската Ontario Power Generation (OPG), която управлява ядрените централи "Пикинг" и "Дарлингтън", използва технологията на 3D принтерите, за да произвежда пластмасови щитове за лице за медицински работници.

От компанията изразяват радостта си от това, че наскоро са получили одобрение от Health Canada за изработването на тези щитове, които са ключови за защитата на медиците на първа линия. Имаме много иновативни и отдадени хора в нашия екип и искам да им благодаря, че мислят извън рамките, в очакване на недостиг на медицински доставки в провинцията", каза президентът и изпълнителен директор на OPG Кен Хартвик.

Групата планира да увеличи производството на щитовете до 500 седмично, а министерството ще разпредели щитовете на болници, домове за грижи и други ключови доставчици на здравни грижи.

Наскоро OPG също така дари 17 500 предпазни облекла Тyvek на здравните работници в провинцията. Обединението използва този вид костюми за служителите в ядрените централи, но има излишен инвентар. Групата също така е дарила 500 000 хирургически маски и 75 000 маски N95 на болниците и здравните заведения в областта.

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

Не и преди да се постигне значителен напредък при извеждането на централите на твърдо гориво