Група от 30 компании, подкрепяни от местните власти в близост до ядрената електроцентрала "Дуковани" в Чешката република, поиска плановете за разширяване на съоръжението да продължат напред. Според обединението това със сигурност ще помогне за компенсирането на икономическите щети, причинени от пандемията на новия коронавирус, съобщава интернет порталът за ядрена енергетика World Nuclear News.

Сред компанията е и ЧЕЗ. В рамките на миналия месец дружеството подаде молба към Държавната служба за ядрена безопасност в републиката да изгради два нови реактора в централата "Дуковани", където в момента работят четири блока ВВЕР-440.

По думите на Витезслав Йонаш - председател на местната асоциация Energeticke Trebicsko, чиято основна цел е развитието на енергийния сектор в региона - стотици чешки компании се бъдат натоварени с работа покрай дейностите по изграждането на новите ядрени мощности. Проектът би дал работа на хиляди работници.

Отговорът на Чехия срещу пандемията трябва да отчита значението на сигурността на енергийните доставки и намаляването на вноса на енергия. Точно това гарантира проектът за разширяването на електроцентрала "Дуковани", допълни Йонаш, отбелязвайки и плюсовете за промишлеността и климата от реализацията на плановете.

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

Не и преди да се постигне значителен напредък при извеждането на централите на твърдо гориво

Засега е ясно, че интерес към изграждането на нови ядрени енергоблокове в Чехия са заявили шест компании - руската "Росатом", китайската China General Nuclear Corporation, френската EDF, корейската Korea Hydro& Nuclear Power, американската "Уестингхаус" и консорциумът Atmea, за който се твърди, че вече не планира участие в проектите.

Съгласно сегашния график, доставчикът на новите ядрени реактори трябва да бъде избран до края на 2022 година. Предвидено е лицензът за строителство на новите енергоблокове да бъде издаден до 2029 година, а въвеждането в експлоатация на новите мощности се очаква през 2036 година.

Към момента централата, която функционира от 1985 година, произвежда около 20% от потреблението на електроенергия на Чехия.

Новите ядрени блокове могат да спасят икономиката на Унгария?

Новите ядрени блокове могат да спасят икономиката на Унгария?

Проектът за АЕЦ "Пакш" 2 ще даде работа на 10 000 души

Преди седмица в съседна Унгария се чу същият призив от Янош Шули - министър без портфейл, отговорен за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" в страната.

Той подчерта, че такава крупна инвестиция, каквато е строителството на двата нови енергоблока на ядрената централа, може да стане спасителен пояс за редица унгарски предприятия и източник на средства за много граждани.

По думите му в проекта в пиковия период ще работят от 8 000 до 10 000 души. Ще се извършват и много съпътстващи дейности - изграждане на пътища, жилища, заводски цехове, ще се създадат и работни места в сферата на обслужването. Министърът също отбеляза като плюсове значението на сигурността на енергийните доставки и енергийната независимост на страната.

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Какви мерки се прилагат в сектора, така че да се гарантират сигурни доставки на електроенергия?