Епидемията на новия коронавирус шокира глобалната икономика. Унгария не остава по-далеч - хиляди хора губят работните си места и доходите си. На фона на тази ситуация ценността на проекта за изграждането на нови ядрени мощности в унгарския град Пакш нараства неимоверно. На това мнение е Янош Шули, министър без портфейл, отговорен за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" в страната.

Той подчерта, че такава крупна инвестиция, каквато е строителството на двата нови енергоблока на ядрената централа, може да стане спасителен пояс за редица унгарски предприятия и източник на средства за много граждани.

Унгария моли Брюксел да облекчи правилата за разширяването на ядрената им централа

Унгария моли Брюксел да облекчи правилата за разширяването на ядрената им централа

Руско-унгарският проект е на стойност 12,5 милиарда евро

В проекта в пиковия период ще работят от 8 000 до 10 000 души. Ще се извършват и много съпътстващи дейности - изграждане на пътища, жилища, заводски цехове, ще се създадат и работни места в сферата на обслужването.

"Всичко това означава доходи, средства за съществуване", посочи министърът.

Днес една трета от електроенергията на Унгария се покрива от внос от електроцентрали от съседни страни, работещи на изкопаеми горива.

По думите на Шули енергийните доставки на Унгария не трябва да бъдат зависими от чуждестранни източници, поради което проектът за АЕЦ "Пакш" 2 има ключово значение за икономиката на страната.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?