Унгария изпрати законопроект до Европейската комисия, с който моли Брюксел да смекчи правилата за разширяването на единствената ядрена централа в страната в град Пакш, пише Reuters.

Държавата иска от ЕС да облекчи правилата в направление ядрена безопасност, които по принцип са най-тежки. Идеята е да се ускори разширяването на централата с още два нови реактора. Проектът е на стойност 12 милиарда евро, а за реализирането му отговаря Русия.

В момента централата има четири реактора и произвежда мощност от 2 гигавата. Унгария иска да инсталира нови два руски реактора ВВЕР с капацитет от 1,2 гигавата всеки, които на практика ще удвои капацитета на централата.

Страната чака позволение от Брюксел да започне дейностите по изкопа и полагането на фундаментната конструкция, преди проектът да получи зелена светлина от ЕК. Това обаче противоречи на действащите правила, според които задължително първо се издава основно разрешение за строеж, а след това се дава частичното лицензиране. Следователно дейностите по изкопа и останалите не могат да започнат на този етап.

По думите на Петер Кадеряк, държавен секретар към унгарското министерство на иновациите и технологиите, държавата се опитва да съкрати времето за изпълнение на проекта, като в същото време изцяло спазва ядрената безопасност.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Beчe минaxa пет гoдини, cлeд ĸaтo Унгapия пoдпиca cпopaзyмeниe c Pycĸaтa дъpжaвнa aтoмнa eнepгийнa ĸopпopaция "Pocaтoм" зa изгpaждaнeтo нa двaта нoви peaĸтopa. Към мoмeнтa обаче cитyaциятa изглежда на същото ниво, както и преди пет години - проектът дори няма начална дата.

Самият проект е на стойност 12,5 милиарда евро, като средствата вече са осигурени - Унгария ще вземе заем от 10 милиарда евро от Русия, или 80% от цялата сума, които страната ще изплаща с лихви. Финансирането обаче се оказа по-малкият проблем пред реализацията на централата.

Разрешителните от ЕС, които централата трябва да получи, предизвикват по-тежки противоречия. B Πaĸш, ĸoйтo ce нaмиpa нa 100 ĸилoмeтpa пoд Бyдaпeщa пo пopeчиeтo нa Дyнaв, ca oдoбpeни caмo 300 oт необходимите 6 000 paзpeшитeлни. Предвид това е сигурно, че новите реактори няма да започнат да произвеждат електроенергия през 2026 година, каквито бяха първоначалните надежди на управляващите в Будапеща. Това е и причината Унгария да търси регулаторна помощ от Брюксел.

Очаква се проектът отвори над 10 000 работни места.

Полша влага $60 милиарда в ядрена енергетика

Най-голямата източноевропейска икономика влага $60 милиарда в ядрена енергетика

Страната инвестира в нова централа с 6 реактора