Проведено в Европа ново проучване показва, че има пряка връзка между психичното здраве на наемниците и тяхното финансово състояние. 39% на 100 от анкетираните служителите на различни компании вярват, че техните настоящи финанси влияят отрицателно върху психиката им.

Как еволюира връзката на служителите с финансите им, с работата и с надеждите за бъдещето?

Днес, когато хората се адаптират към причинената заради пандемията неяснота през последната близо година и половина, повече от една четвърт (29%) от анкетираните разкриват, че им се налага да заемат пари, за да запълнят все по-намаляващите им доходи. 30 на 100 са загрижени, че парите им ще свършат.

Къде искат да работят служителите в България: Топ 50 на най-желаните работодатели

Къде искат да работят служителите в България: Топ 50 на най-желаните работодатели

Технологичният сектор е водещ, заедно с производителите на хранителни стоки и напитки

Общо 60% смятат, че финансовото им състояние контролира изцяло живота им и че е най-важно от всичко

Изследването също така установява, че повече от две трети (68%) от наемниците с лошо финансово състояние мислят, че все пак успяват да организират добре парите си, а 64 на 100 казват, че винаги се опитват да минимализират дълга си.

Според проучването финансовите фактори представляват само половината (51%) от нечие чувство за финансово благополучие, останалото се движи от други фактори като това какъв тип личност е човек

Докладът подчертава, че тези хора, които имат лошо финансово благосъстояние, не е задължително да се смятат за неразумни с парите

92% от HR специалистите определят опита на служителите като основен приоритет през 2021 г.

92% от HR специалистите определят опита на служителите като основен приоритет през 2021 г.

Пандемията разкри един от най-сериозните проблеми на компаниите - опитът на работещите в тях

Това оспорва стереотипа, че притесненията за парите произтичат от дезорганизация или липса на финансова култура. Лора Стюарт-Смит, която е ръководител по спестяванията на работното място в Aviva коментира, че опитът с Covid-19 е променил коренно отношенията на хората към парите, работата и здравето им.

"Финансовата увереност може да окаже огромно влияние върху психичното ни здраве, а това какъв тип личност сме оказва огромно влияние върху поведението и мисленето ни", коментира тя.

В последно време се появяват все по-нови предпочитания, които оформят начина, по който служителите работят, чувстват, мислят и планират. И това е съвсем естествено при все по-неясната финансова среда, в която се намираме.