Докато количеството пари в обращение постепенно намалява през последните години, заменено от безконтактни плащания, сред по-младото поколение се появи нова тенденция, която връща банкнотите в основата на начина, по който боравим с пари.

Според последователите на подхода "cashstuffing" използването на физически пари променя подхода към харченето им.

Хаштагът за тенденцията, която е особено популярна сред Gen Z и Millennials в TikTok, е видян от над 520 милиона души само в платформата на социалните медии, пише Euronews.

 Личната инфлация: Какво означава, защо е важна и как да я изчислим?

Личната инфлация: Какво означава, защо е важна и как да я изчислим?

Всички страдат от повишаването на цените, но истината е, че всеки е засегнат в различна степен

Как работи?

Методът на бюджетиране "cashstuffing" работи за хора, които избират да изтеглят пари от сметката си, за да покрият своя месечен, двуседмичен или седмичен бюджет минус директните плащания за наем и сметки. След, което ги разделят в различни папки, всяка от които е предназначена за различна цел: хранителни стоки, вечеря с приятели, дрехи и други. Тенденцията не ограничава броя или видовете разходи и не предоставя конкретна сума пари, която хората трябва да спестят, а следва общите правила за бюджетиране.

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Има някои уреди, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате

Но колкото и да сложите в плика, това е сумата, която имате право да похарчите за конкретната цел периода. В края на месеца можете да прегледате разходите си, да ги проследите в електронна таблица и да разместите бюджетирането през категориите, ако това е необходимо.

Наистина ли помага за спестяване на пари?

Някои хора, виждайки физически банкноти придобиват по-добра представа за това колко пари всъщност харчат, докато преглеждането на картовите им плащания често може леко да ги подведе. Като използват пари в брой и разполагат с целия си месечен бюджет, заложен пред очите си, хората могат незабавно да видят кога им привършват парите и за какво харчат прекалено много.

Revolut ще позволи и на тийнейджърите да изпращат и получават пари

Revolut ще позволи и на тийнейджърите да изпращат и получават пари

Условието е те да са навършили 16 години

Разбира се, това лесно може да стане и чрез инсталиране на приложение за онлайн банкиране. Но харченето на кеш, необходимостта физически да ги предадат пари на друг човек, може да помогне на някои хора да се почувства по-наясно със стойността на собствените си спестявания.

Освен това харченето само на пари в брой би попречило на навика за прекомерно задлъжняване с онлайн покупки, закупени чрез системи Купете сега, Платете по-късно (BNPL), кредитни карти или овърдрафти.

Но има един съществен недостатък на тази тенденция: сигурността.

Една средна заплата не стига: Разходите на домакинствата се повишиха със 17.8% за година

Една средна заплата не стига, ето колко пари са нужни, за да бъдат посрещнати месечните разходи

Ръстът на разходите изпреварва този на приходите

Да имате голяма сума пари, натъпкана в папка у дома, очевидно е по-малко безопасно, отколкото да държите спестяванията си в банка, като се има предвид, че те могат да бъдат откраднати, изгубени или, в най-лошия случай, унищожени.