Наречен "Меси на финансите" за успешното възстановяване на достъпа на Аржентина до кредитните пазари чрез обширни разговори с дългове, Луис Капуто в момента е изправен пред колосална задача, наподобяваща предизвикателство от Световното първенство - справяне с най-тежката икономическа криза от десетилетия в Южна Америка.

58-годишният Капуто, любител на спорта бивш министър на финансите и централен банкер, ще поеме юздите на Министерството на икономиката на Аржентина в неделя (10 декември), натоварен със задачата да укроти трицифрената инфлация, да възстанови резервите и да се бори с рецесията.

Благоприятният за пазара избор също ще трябва да балансира изискванията на новия си шеф, либертарианецът президент Хавиер Милей, чиито предизборни обещания включваха затваряне на централната банка и доларизиране на икономиката.

Тези радикални политики изглеждаха заслужаващи залагане за много избиратели, тъй като инфлацията се насочва към 150%, а две пети от населението живее в бедност. Междувременно дълговата бомба със закъснител с облигационерите и Международния валутен фонд (МВФ) тиктака.

"Ситуацията е много деликатна", каза Хосе Ечаге, ръководител на стратегията в местната фирма Consultatio, която управлява взаимен фонд от 400 милиона долара. Предизвикателствата ще бъдат много по-трудни, отколкото през 2015 г., когато Капуто ръководеше финансовия портфейл, каза той, цитиран от Daily Sabah.

"Дори да имате Меси и Марадона заедно в един и същи отбор, успехът не е гарантиран", каза той, говорейки за двете футболни икони на страната, покойния Диего Марадона и скорошния носител на Световната купа Лионел Меси.

Доларизацията на Аржентина: Уроци и предупреждения от Зимбабве и Еквадор

Доларизацията на Аржентина: Уроци и предупреждения от Зимбабве и Еквадор

Новият президент Милей вижда приемането на долара за национална валута като начин за намаляване на инфлацията

Капуто, баща на шест деца, имаше отличен старт. Назначаването му вече даде тласък на местните пазари, където инвеститорите се надяват, че той ще действа като спирачка за по-екстремните идеи на Милей и ще въведе ортодоксални икономически политики.

"Това сигнализира за по-малко радикален подход по отношение на доларизацията", каза Робърт Симпсън, съръководител на дълга на развиващите се пазари в Pictet Asset Management в Лондон, който държи аржентински държавни облигации.

В доклад от май за неговата бивша консултантска компания Anker екипът на Капуто каза, че доларизацията е "трудна за прилагане", но не и невъзможна. Той обаче твърди, че фискалният дефицит е "гръбнакът" на проблемите на Аржентина.

Аржентина може да приеме щатския долар за национална валута - ето как

Аржентина може да приеме щатския долар за национална валута - ето как

Новият президент на страната я извади от БРИКС още преди да е влязла там