Българската банка за развитие не е давала обещание за рефинансиране на заем, а само отговор на запитване на "Инерком", че би разгледала такава възможност. Това заяви в ефира на телевизия "България он ер" депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Според него самият кандидат-купувач не е отправил официално искане за кредит след предварителната кореспонденция с ББР.

Лазаров, който е и председател на Комисията за контрол над службите в парламента, обясни, че няма яснота откъде точно идва финансирането за сделката. "Знаем само за международна банка", каза той.

"Ние така и не разбрахме кой, по какъв начин, какво ще финансира, от къде ще има свободни средства, как ще се изплащат в бъдеще дълговете, които ще имат", заяви от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков.

Според червения политик именно заради това държавата не трябва да влиза в сделката в сегашния й формат, "защото по този начин влиза в една неясна схема за финансиране". Вместо това от БСП предлагат "направо да се изземе бизнеса", като се придобие целия контролиращ дял, който се продава.

Лазаров обаче напомни, че продавач е чешката държава и българската не може просто да изземе бизнеса. Затова правителството започва разговори за изясняване на възможностите за участие в сделката.

Междувременно в ефира на "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев увери, че ако се стигне до споразумение за придобиване от страна на държавата, властите ще бъдат "безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция".

"Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар", каза още той.

Дончев призова също така "всички водещи политици трябва да изяснят дали имат отношение или разговори с някой от отпадналите кандидат-купувачи на ЧЕЗ".