Рядко даже в най-новата история съдбата на една социална мрежа се е превръщала в толкова силно политизиран въпрос, колкото в момента е TikTok в САЩ. Тя се разглежда от политици от целия спектър като заплаха за националната сигурност, но в същото време китайската платформа се опитва да мобилизира в своя подкрепа над 150 млн. американски потребители.

Белият дом е под натиска както на Републиканците, така и на Демократите да защити интересите на страната на фона на различни информации за използването на TikTok за шпионаж и манипулации от страна на Китай. Проблемът е, че сред десетките ѝ милиони потребители зад Океана преобладават прогресивно настроените младежи - важен електорат за партията на Байдън, който е свързан с по-радикалните ѝ крила.

От хакове за отслабване до шпионаж: Държавите, които забраниха TikTok и мотивите им

От хакове за отслабване до шпионаж: Държавите, които забраниха TikTok и мотивите им

Платформата за споделяне на видеа е собственост на китайската компания Bytedance

Именно затова хората около президента се опасяват, че младите хора могат да го накажат на изборите, ако забрани любимото им приложение.

"Целите по отношение на националната сигурност могат да бъдат постигнати без да се налага забрана на приложението, например при продажба на TikTok от страна на (китайския му собственик) ByteDance", коментира пред Axios високопоставен представител на администрацията във Вашингтон. Това е най-конкретната позиция от Белия дом по въпроса до този момент.

САЩ заплаши със забрана на TikTok, освен ако китайските собственици на приложението не продадат дяловете си

САЩ заплаши със забрана на TikTok, освен ако китайските собственици на приложението не продадат дяловете си

Около 20% от акциите на компанията принадлежат на собствениците

Изпълнителният директор на ByteDance Шоу Зи Чу ще свидетелства пред Конгреса през тази седмица, но той вече мобилизира потребителите в своя защита. За целта има и силен съюзник - инфлуенсърите и създателите на съдържание, които печелят реални пари от TikTok и съответно не биха желали да загубят да си платформа. "Някои политици говорят за забрана на TikTok. Това означава да го отнемат от всеки един от вас - 150 млн. души", заяви във видео в социалната мрежа Чу.

Очаквано, кампанията даде резултат и още от началото на седмицата във Вашингтон започнаха протести в подкрепа на социалната мрежа.